Dağlılar için çok özel bir yeri olan Tahtakale artık DKM sayesinde “dağ kültürünü yaşatan yer” olacak

Zaman çok hızlı bir şekilde akıp gidiyor… Akıp giden zamanda iz bırakan olabilmek de çok önemli. İnsana, değerlere, yaşama, yöreye, kültüre ait geçmişten gelen içleri bugünün ortamında yoğurup geleceğe miras olarak devretmek aslında hem bireylerin, hem kurumların, hem sivil toplum yapılanmalarının görev ve sorumluluk alanı.
Nitekim…
Her seferinde, temsil ettiği kitlenin özellikleri nedeniyle Bursa’nın en güçlü ve etkin sivil toplum örgütü olduğunu vurguladığımız Dağ-Der Başkanı Erkan Aydın geçen yıl gazetecileri sabah kahvaltısına davet ettiğinde, önümüze Güney Bursa adıyla yayına başlayan dergiyi koymuştu.
Dergi…
Aslında Dağ-Der’in yayın organıydı. Ama alışılmış dernek yayını dergilerden çok farklıydı.
En önemli farkını da o gün Aydın açıklamıştı:
“Güney Bursa adıyla yayınına başladığımız dergiyi yalnızca Dağ-Der’in yayın organı olarak görmeyin. Bu dergi aynı zamanda Bursa’nın yerel kültür dergisidir.”
Gerçekten de…
Sefer Göltekin’in titiz çalışmalarıyla yayına hazırlanan ve onikinci sayısı yayınlanan Güney Bursa geride bıraktığı bir yıl içinde hedefine ulaşan bir yayın oldu.
Üstelik…
Yerel kültür dergisi özelliğini dağ bölgesinin yanı sıra, Bursa’nın her köşesindeki halk kültürü ile buluşturdu. Dergide yayınlanan ve her biri tablo değeri taşıyan fotoğrafları da, kısa adı Bufsad olan Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği sağladı.
O bakımdan…
Hem böyle bir derginin kararını verip yayınına başlayan Dağ-Der yönetimi adına Başkan Erkan Aydın’ı, hem de her sayısı bir birinden güzel ve değerli konularla bu yayını sürdüren Sefer Göltekin’i yürekten kutluyoruz.
Dağ-Der Başkanı Erkan Aydın bir yılın ardından bu sabah da Bursa medyasıyla bir araya geldi.
Güney Bursa’nın birinci yılı nedeniyle yapılan toplantıda Aydın’ın bir de sürprizi vardı. 2009 yılı içinde yayınlanan Güney Bursa dergileri ciltlenmiş ve özel sayı haline getirilmişti. Aydın, bu uygulamanın her yıl tekrarlanacağını ve böylece derginin kütüphanelerdeki yerini alıp ölümsüzleşeceğini söyledi.
Açıkça söylemek gerekirse…
Daha şimdiden 2010 yılı cildini beklemeye başladık.
Bu arada…
Toplantıdaki sohbet sırasında Aydın bazı gelişmeleri de paylaştı.
Örneğin…
Dağ bölgesinde yaşayıp Bursa kent merkezine gelenlerin yıllardır ilk durak yeri olan ve o nedenle dağlılar için çok özel bir yer olarak bilinen Tahtakale’de Dağ-Der’in satın aldığı 150 yıllık bir Bursa Konağı’ndaki restorasyon çalışmalarının sona yaklaştığını söyledi.
Burası…
DKM kısa adıyla Dağ-Der Kültür Merkezi olarak haftanın 7 günü 24 saat yaşayan bir mekana dönüşecek.
Böylece…
Dağlılar için çok özel bir yeri olan Tahtakale, yakın gelecekte DKM’nin devreye girmesiyle dağ yöresi kültürünü yaşatan bir yer haline gelecek.
Dağ-Der yönetiminden başkanvekilleri İsmail Fedai ve Hüseyin Koçak ile yönetim kurulu üyeleri İhsan Aydın, Selami Acar, Ahmet Korkmaz, Alper Yaldız, Recep Koçdemir, Kamil Yılmaz, Mustafa Bay, Reşat Karış’ın da katıldıkları toplantıda Başkan Erkan Aydın hazırlıklarını yaptıkları bir de büyük projeyi paylaştı:
“Her yıl Dağ-Der olarak 125, köy dernekleriyle beraber toplam 200 üniversite öğrencimize burs veriyoruz. Ama yöremizde kız öğrencilerin okuyabilmeleri için yurt yok. Bursa Fan Kulüp’le imzaladığımız kardeşlik protokolü sayesinde dağ ilçelerinde kız öğrenciler için yurtlar yapacağız.”
Bu arada…
Aydın’ın bir de kırgınlığı var:
“50’li yıllardan beri her dönem dağ bölgesinden bir milletvekili mutlaka oldu. İlk kez bu dönem milletvekilimiz yok. Gerçi dağ bölgesinden sorumlu olan arkadaşlar ilettiğimiz sorunlarla hemen ilgileniyorlar ama bizden birinin olması tabii ki en büyük arzumuz.”

Tanıtım Yazısı

Dolum ve kapama makineleri nelerdir?

Gıda sektöründen kimya endüstrisine kadar geniş bir yelpazede kullanılan dolum ve kapama makineleri, üretim süreçlerinin vazgeçilmez parçalarıdır. Modern üretim hatlarının kalbinde yer alan bu makineler, […]