Siyasi partiler arası diyaloğa Vardar modeli başlangıç

Siyasi partiler arası diyaloğa Vardar modeli başlangıç Bursa`da başka yerde olmayan siyaset uygulamaları var. Örneğin, Kültürpark`taki bayramlaşmalar… İl başkanları buluşmaları da Bursa`ya özgü. AK Parti İl Başkanı Vardar, yeni modelle geleneği sürdürecek…

Bursa’da, başka kentlerde olmayan bazı siyasi uygulamalar var. Örneğin, Kültürpark’taki çay bahçelerinde siyasi partilerin gelenekselleşen bayramlaşmaları Türkiye’nin hiçbir yerinde yok.

Siyasi partiler arası diyalog da öyle.

İlk diyalog DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti döneminde kuruldu.

Koalisyon ortağı üç partinin il başkanları DSP İl Başkanı Erdem Baydaroğlu, MHP İl Başkanı İsmet Büyükataman ve ANAP İl Başkanı Behzat Çevik, sık sık bir araya gelerek, kendi partilerinin sorumluluğunda kalan kamu kurumlarında işyleyişle ilgili birbirlerini bilgilendirdiler, ortak görüş oluşturmaya çalıştılar.

Benzer bir yapıyı geçen yıl yaşadık.

AK Parti İl Başkanı olarak Sedat Yalçın önderliğinde, tüm partilerin il başkanlarını kapsayan bir toplantı geleneği oluştu.

Kenti ilgilendiren önemli konularda karar aşamasında il başkanları bir araya gelip ortak kararlar aldılar.

Yerel seçimlerden buyana il başkanları toplantıları aksamıştı.

AK Parti İl Başkanı Nagip Vardar, yeni dönemde de il başkanları buluşmasının sürmesi için yemekli toplantı hazırlığına başladı.

Yemeğe…

CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan, MHP İl Başkanı Arif Demirören, DP İl Başkanı Füsun Yaşar, Anavatan İl Başkanı Ahmet Kömbe ve SP İl Başkanı Hilmi Tanış’ı davet edecek.

Eğer…

İftarlardan boşluk bulursa, ramazan ayında iftarda bir araya gelecek. Olmazsa, bayram sonrası gerçekleşecek.

Ayrıca…

Vardar’ın gündeminde, gazetecilerle “son dönemdeki çalışmalar” konulu buluşma da var.

Avşar’ın atama yazısı İçişleri Bakanlığı’nda

Aslında, görev tanımını yapmaya gerek yok. Çünkü, kamuda en yüksek bürokratın müsteşar, şirketlerde patrondan sonraki en yüksek yöneticinin CEO olduğunu herkes biliyor.

Büyükşehir Belediyesi’nde de, başkandan sonraki en yüksek bürokrasiyi genel sekreter oluşturuyor.

Üstelik…

Belediyeler kente yönelik yatırım ve hizmetten sorumlu oldukları için, genel sekreterlerin de teknik kapasitesi yanında kenti de iyi tanımaları gerekiyor.

Zaman zaman…

Bursa’ya dışarıdan getirilen genel sekreterler oldu. Geçmiş dönemlerdeki bu deneyimler gösterdi ki, genel sekreter teknik bilgi olarak ne kadar donanımlı olursa olsun, görev yaptığı kenti tanımıyorsa, kentin insanını ve yahısını bilmiyorsa başarılı olamıyor.

Nitekim…

29 Mart yerel seçimleri sonrası İstanbul’dan, Antalya’dan, Kocaeli’den kimi isimler dillendirilse de, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yeni dönemdeki genel sekreteri belediyenin içinden seçti: Seyfettin Avşar.

Daha önce, Osmangazi’de de Avşar’dan başkan yardımcısı olarak yararlanan Altepe’nin seçimini 6 Ağustos günü bu sütunlardan duyurduk.

Gerçi…

Daha sonra bazı isimler yine gündeme geldi ama, Seyfettin Avşar’ın genel sekreterliğe atama yazısı Büyükşehir Belediyesi tarafından İçişleri Bakanlığı’na gönderildi.

Onaylanır onaylanmaz da kamuoyuna açıklanacak.

Otosansit sıradan bir sanayi sitesi değil, onu farklı kılan bölge için sosyal yaşam merkezi olması

Ankara Yolu üzerindeki Otosansit adlı sanayi sitesini Bursa’da herkes biliyor. Üretim yapan esnafı bir araya getirmek için 1973 yılında kurulan sitenin öyküsünü geçen hafta bu sütunlardan aktarmaya çalıştık.

O gün…

Otosansit’e çatk-kapı yaptığımız ziyarette, Başkan Musa Hüroğlu ve yöneticilere, “Burada çok güzel işler yapmışsınız. Ama kimsenin haberi yok. Bunları kamuoyuyla paylaşın” önerisinde bulunmuştuk.

Dün de…

Yapılan önemli işleri, ortaya çıkan güzellikleri kamuoyuna tanıtmak ve Bursa’nın bir değeriyle ilgili gelişmeleri paylaşmak için basın toplantısı düzenlendi.

Rakamlar, Otosansit’in gerçekten dev olduğunu gösteriyor.

Örneğin…

850 dönüm arazi üzerine kurulan, 1212 üyeli bu sanayi sitesinde her biri 144 metrekare büyüklüğünde 2024 atölye var.

Sitede…

Karoserci, kaportacı, oto tamircisi, oto döşemecisi, yedek parça imalatçısı, dokumacılar var. Ayrıca satış yapan ticari firmalar da bulunuyor.

Aslında…

Başlangıçta her meslek grubu için ayrı bloklar planlanmış. Fakat zaman içinde işyerleri el değiştirince, planlama da bozulmuş.

Son dönemde…

Üyelerden katkı alınmadan, yönetimin bazı alanları değerlendirme becerisiyle bir de mükemmel bina kazandırılmış. Hem yönetim merkezinin yer aldığı, hem sosyal tesislerin olduğu, hem 3 banka ve Yeşil Vergi Dairesi Bürosu’nun çalıştığı pasajlardan oluşan, 3 bin 600 kişiye ulaşan kapasitesiyle Bursa’nın direksiz olarak en büyük salonunun yer aldığı bu bina, hiç kuşku yok ki Otosansit’e farklı bir işlev yüklemiş.

Orası zaten önemli bir cazibe merkeziydi. Ama idare binası olarak kazanılan bina, aynı zamanda Otosansit’in yer aldığı bölgenin sosyal yaşam merkezini de oluşturuyor.

Çevredeki yeşil alanlar, cami inşaatı da bunları tamamlıyor.

Sonuçta…

Otosansit Yönetim Kurulu Başkanı Musa Hüroğlu ve yönetiminde görev alanlar, üyeleri için hem mükemmel bir sanayi sitesi oluşturmuşlar, hem onlara rahat bir çalışma ortamı hazırlamışlar, hem de bölgeye değer katmışlar.

Ortaya Bursa’nın değeri olan güzellikler çıkarmışlar.

Ne mutlu…

Otosansit’te muhaliflerden ilginç eylem

Otosansit’te yapılan güzel işlerin tanıtılacağı basın toplantısına girerken bir grup dikkatimizi çekti. Meğer, yönetim muhalifleriymiş. Basın toplantısı sırasında eylem yapmak istemişler.

Nitekim…

Otosansit Yönetiem Kurulu Başkanı Musa Hüroğlu konuşurken sözünü kesip suçlamalarda bulundular, havayı gerginleştirdiler. Bazıları da ellerindeki kartonlara yazılmış tepkileri gösterdiler.

Aslında…

İlginç ve renkli bir eylem oldu. 1212 üyeli bir sanayi sitesinde elbette yönetimin muhalifleri olur. Hele, aidat ve katkı payı sorunları hemen her yerde yaşanır.

Ancak, muhaliflerin basın toplantısına girerek eylem yapmalarına ilk kez tanık olduk.

Ayrıca…

İddialar da ilginçti. Yönetimi kaçak inşaat yapmakla suçladılar. Oysa, ısrarla tekrarlanan ama kanıtlanamayan bazı suçlamalar, Otosansit’in değerini düşürmekten başka bir işe yaramaz.

Bazı üyeler bu yanlışa düştüler. Genel kurulda yapılması gereken tartışmaları “basın toplantısı baskını” görüntüsü veren eyleme dönüştürmeleri ne kadar hoş değilse, Hüroğlu’nun “Onlar bizim üyelerimiz” diyerek salona alması ve söz vermesi o kadar olgunluktu.

Kent sorumluluğu ve Kent Konseyi

Yerel yönetim anlayışında, kent yönetimine kent halkının katılması çok önemli.

Halkın yönetime katılmasında en önemli buluşma noktasını ise Kent Konseyi oluşturuyor.

Bursa’nın yakın geçmişinde, Kent Konseyi uygulaması Erdem Saker döneminde en üst düzeyde işledi.

Bu dönem…

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin de Kent Konseyi’ne önem verdiğini görüyoruz. Semih Pala başkanlığındaki Konsey’den, bazı konuların kent adına takibi bekleniyor.

Önceki akşam Merinos’taki kokteylle, kentle bütünleşme yolunda bugüne kadar miç atılmamış bir adımı atan Kent Konseyi ise, yeni dönemde Bursa Buluşması adı altında daha geniş açılımlara hazırlanıyor.

Kent halkı ve sivil toplum örgütleriyle yerel yönetimi buluşturmada çatı örgütü konumundaki Konsey’in her ay bir etkinliğine tanık olacağız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 21-08-2009

Tanıtım Yazısı

Dolum ve kapama makineleri nelerdir?

Gıda sektöründen kimya endüstrisine kadar geniş bir yelpazede kullanılan dolum ve kapama makineleri, üretim süreçlerinin vazgeçilmez parçalarıdır. Modern üretim hatlarının kalbinde yer alan bu makineler, […]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*