Şu çılgın genç doktorlar… Meme kanseri tedavisinde herkesi şaşırtıp Bursa’yı Avrupa’nın merkezi yaptılar

Masanın ortasına Doktor Ceyhun İrgil oturmuş… Sağ yanında Doktor Murat Çalıkapan var. Sol yanında ise Doktor Cem Yılmaz yerini almış. Tıp ekibinin çalışmalarını kolaylaştıran Omena’nın koordinatörleri de masada.
Hepsi gencecik.
Üstelik…
O kadar genç bir ekip ki bu, bizim Ceyhun’a “Ceyhun Abi” diyorlar.
Omena Meme Guatr Cerrahi Merkezi olarak Avrupa Onkoloji Enstitüsü ile imzaladıkları ve EAoS’un partneri oldukları meme kanserinde tanı ve eğitim anlaşmasını tanıtmak için Bursa medyasının karşısına geçip masadaki yerlerini alınca, gazetecilikteki en eski ve eskimeyen arkadaşımız Erdal Çolak kulağımıza eğildi ve sordu:
“Ceyhun’un Bursa’ya geldiği günü hatırlıyor musun?”
Hatırlamaz olur muyuz?
1983 yılının yaz sonuydu…
O dönem Hakimiyet gazetesinde çalışıyorduk. Engin Özpınar yazı işleri müdürümüzdü. Erdal gazetenin bölge haberlerini yönetiyordu. Biz de şehir haberleri sorumlusuyduk.
Bir gün çalışırken, Yazı İşleri Salonu’na zayıf, uzun boylu bir genç girdi. Elinde çanta vardı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanmış çiçeği burnunda bir üniversite öğrencisiydi.
Yazı işleri müdürüyle görüşmek istiyordu.
Çünkü…
Çantasında, Bursa’da bir ilk projesi vardı. Engin Abi proje getirdiğini söyleyen bu genci karşısına alıp oturttu ve dinlemeye başladı.
Genç adam…
İzmir’de bölge gazetesi olarak yayın yapan Yeni Asır’da Çocuk Kulübü oluşturmuş ve çocuk sayfası hazırlamıştı. Söylediği rakamı şimdi anımsamıyoruz ama Yeni Asır Çocuk Kulübü büyük ilgi görmüş ve binlerce üyeye ulaşmıştı.
Kendini Ceyhun İrgil olarak tanıtan genç, “Tıp Fakültesi’nde okuyabilmek için çalışmak zorunda olduğunu ve Hakimiyet’e Çocuk Kulübü kurmak istediğini” söylüyordu.
Kısa bir görüşmenin ardından Engin Özpınar lafı hiç uzatmadan Ceyhun’u işe aldı. O günden itibaren Hakimiyet gazetesinin koridorları, merdivenleri, yazı işleri salonu, odaları çocuk sesleriyle çınladı.
Basak Caddesi’ndeki Hakimiyet binasından taşan çocuklar, Türkiye’nin en büyük Çocuk Kulüpleri’nden birini ortaya çıkardı.
Bu proje tümüyle Ceyhun İrgil’e aitti ve uzun yıllar birlikte çalıştık.
Sonra…
O genç adam Tıp Fakültesi’ni bitirdi, uzmanlık yaptı. Amerika’ya gitti, geldi. Uludağ Üniversitesi’nde klasik Acil Servis yerine, her türlü acil müdahaleyi anında yapabilen dünya standartlarında gerçek bir Acil Servis kuran ekibin en önemli parçası oldu.
Hatta…
Erdal’ın hatırlattığı gibi, organ nakli konusunda Tıp Fakültesi’nde çok önemli altyapı çalışmalarına imza attı.
Ardından…
Guatr ve meme kanseri alanında uzmanlaştı. Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’ndeki Başhekim Yardımcılığı döneminde, kanser tedavisinin, özellikle de meme kanseri tedavisinin Bursa’daki en önemli ismi haline geldi.
Öyle ki…
Doktor Ceyhun İrgil’in bu alandaki başarısının ünü Bursa sınırlarını aştı, Türkiye’nin bildiği ve izlediği bir isim haline geldi.
Şimdi de…
Gencecik doktorlarla birlikte oluşturduğu Omena Meme Guatr Cerrahi Merkezi ile inanılmaz bir başarıya imza attı ve Bursa’yı meme kanseri tedavisi ve doktorların eğitiminde Avrupa’nın merkezi haline getirdi.
O bakımdan…
Almanya’nın Düsseldorf kentindeki Meme Hastalıkları Kongresi’ne tam kadro katılan Omena ekibinden Ceyhun İrgil’in Omena’yı kısa adı EAos olan Avrupa Senoloji Akademisi yani meme hastalıkları akademisi çözüm ortağı yapan ve Avrupa Senoloji Akademisi’nin Türkiye temsilciliği haline getiren anlaşmayı imzalaması çok önemli.
Ayrıca…
Omena bu anlaşmayla, Türkiye’de meme kanseri eğitimi alıp araştırma yapmak isteyenler için de adres haline de geldi.
Hele…
Bu imzaların EAoS ve G-IMC adına Dr. Mahdi Rezai gibi bir büyük isimle atılması, bu alanın Avrupa’daki efsane ismi olan ve genç doktorları adı geçtiğinde heyecanlandıran Avrupa Onkoloji Enstitüsü kurucusu Umberto Veronesi’nin masada olması, gencecik Türk doktorları açısından hem onur, hem de heyecan verici.
Bu arada…
Ceyhun İrgil’in önderlik ve ağabeylik yaptığı ekibin en genç elemanı olan Doktor Cem Yılmaz’ın girdiği sınavda inanılmaz bir başarıya ulaşması sonucu EAoS Akademik Kurulu’na kabul edilmesi de insanın göğsünü kabartıyor.
Ekibin kongre ve anlaşma nedeniyle Avrupa çıkarmasında Doktor Murat Çalıkapan’ın tüm yolculuğu sırtında Bursaspor forması ile yapması da, Avrupa’ya Bursa bayrağının çekilmesi anlamında bir başka sembol değer taşıyor.
Kısacası…
Bursa’da yetişen ve şu çılgın genç doktorlar gerçekten büyük başarıya imza attılar.
Ceyhun İrgil’i üniversite eğitimi için Bursa’ya ilk adım attığı günden beri tanıyanlar onunla hep gurur duydular. Basın toplantısını izlerken de aynı gururu bir kez daha yaşadık.
Ekibi de tıpkı kendisi gibi. Onların daha büyük başarılara imza atacaklarına, Bursa’yı meme kanserinde Avrupa’dan sonra dünya merkezi haline getireceklerine inanıyoruz.
Çünkü…
Geldikleri yolu gördük. Bugüne kadar izlediklerimiz, bugünden sonra neler yapabileceklerinin kanıtı.

Tanıtım Yazısı

Dolum ve kapama makineleri nelerdir?

Gıda sektöründen kimya endüstrisine kadar geniş bir yelpazede kullanılan dolum ve kapama makineleri, üretim süreçlerinin vazgeçilmez parçalarıdır. Modern üretim hatlarının kalbinde yer alan bu makineler, […]