Baykal’ın dönüş planını Önder Sav çöpe attı, Kılıçdaroğlu’na CHP Genel Başkanlığı yolu açıldı

Sözü uzun uzun dolaştırmaya, olan biteni tekrar tekrar anlatmaya hiç gerek yok. Bugünkü durum çok net bir şekilde, biraz da sürpriz bir gelişmeyle önümüzde duruyor:
CHP’de Baykal’a rağmen, ama seçmenin ve parti örgütünün isteğiyle Kemal Kılıçdaroğlu devrimi yaşanıyor.
Aslında…
Geçen yıl iktidar partisi temsilcilerine karşı ard arda elde ettiği siyasi zaferler ile toplumun güven ve sevgisini kazanan, sonra CHP’nin İstanbul Büyükşehir Adayı olarak büyük bir çıkış yakalayan Kemal Kılıçdaroğlu zaten CHP’de potansiyel genel başkan olarak görülüyor ve kabul de ediliyordu.
Ancak…
Kemal Kılıçdaroğlu’nun önünde Deniz Başkal engeli vardı ve olağan koşullarda Kılıçdaroğlu’nun Baykal’ı aşabilmesi mümkün değildi. O nedenle kendini geri planda tutmaya özen gösterdi.
Fakat…
Ortaya çıkan kaset skandalı sonrası Baykal tüm kamuoyunun takdirini kazanan bir dik duruş göstererek CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa ettiğini açıkladı.
Bu olay ve istifa, kurultaya 12 gün kala yaşandığı için, herkesin aklına önce Kemal Kılıçdaroğlu geldi.
Ne var ki…
Kılıçdaroğlu’na “Haydi çık ve genel başkan adaylığını açıkla” çağrılarının geldiği anlarda, Deniz Baykal’ın da kurultayda delegelerin önermesi ve isteğiyle kendiliğinden geri dönüş planı üzerinde çalıştığı ortaya çıktı.
Nitekim…
Hafta sonunda Baykal evinde kabul ettiği Kılıçdaroğlu’na, “Git partinin desteğini al” derken, kendisinin planına rağmen parti örgütünün yol vermeyeceğini düşünüyordu.
Ama…
Hesapların bozulduğu bir kırılma noktası oldu.
O da…
CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın Baykal’a kendi adaylığını nasıl karşılayacağını çıtlatmasıyla ortaya çıktı. Doğal olarak kendi dönüş planı üzerinde çalışan Baykal, bugüne kadar sağ kolu olarak gördüğü Önder Sav’a olumsuz cevap verdi.
Bunun üzerine…
CHP örgütlerini Baykal adına dizayn eden ve örgüt yapısını elinde tutan en güçlü isim olan Önder Sav, kendi adaylığının yolunu açamayınca aşağıdan gelen sese kulak verdi ve Kılıçdaroğlu’nun adaylığını destekleme kararı aldı.
Bunun üzerine Kemal Kılıçdaroğlu, daha önce iki kez “aday olmayacağım” demesine karşın bu sabah sürpriz bir basın toplantısıyla adaylığını açıkladı.
Böylece…
Baykal’ın dönüş planı Önder Sav tarafından çöpe atıldı. Aynı Önder Sav, parti örgütünün de isteği doğrultusunda halkın istediği Kemal Kılıçdaroğlu’na CHP Genel Başkanlığı’nın yolunu açtı.
Nitekim…
Kılıçdaroğlu’nun aday olduğunu açıklamasından hemen sonra CHP örgütünden kimi il başkanları destek açıklamaları yaptılar. İlk etapta 60 milletvekili de destek açıklaması yaptı. Milletvekilleri desteği birkaç saat içinde 80’e kadar çıktı.
Bu gelişme…
Dün akşam Bursaspor’un gerçekleştirdiği futbol devrimi sonrasında gerçek bir siyasi devrim oldu.
Çünkü…
Bugünkü örgüt yapısı ve toplum algısıyla “Baykal demek CHP demek, CHP demek Baykal demek” olarak kabul görüyordu.
O nedenle…
Konu yalnızca Baykal’ın dönüş planının Sav tarafından çöpe atılması değil, Bülent Ecevit’in İsmet İnönü’yü, Deniz Baykal’ın Erdal İnönü’yü saf dışı bırakması gibi bir etki oluşturdu.
Tabloda…
Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere parti örgütlerinin Kılıçdaroğlu’na destek verdikleri görülüyor. Gelişmeler üzerine CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan da sabah saatlerinde apar topar Ankara’ya hareket etti.
Akdoğan, yarın yapılacak il başkanları toplantısına katılacak ama Ankara’ya gidene kadar da yol boyunca ilçe başkanlarıyla görüş alışverişi yaptı.
Bu noktada…
İstifa açıklamasının ardından Baykal’ın dik duruşunun yanında olduklarını açıklayan, geri dönmesini bekleyen örgütler arasında yer alan Bursa karar vericilerinin de bugünden itibaren dağdan inen sel gibi gelmekte olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında yer aldığını söylemek gerekiyor.
Gerçi…
İl Başkanı Akdoğan henüz Bursa’nın kararını açıklamış değil ama yaptığımız görüşmelerden ve kamuoyuna yansıyan açıklamalardan Bursa örgütünün Baykal’ın dönüşüne karşı olduklarını ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin yeni lideri olarak şimdiden görmeye başladıklarını anlıyoruz.
Bu selin önünde durabilmek mümkün değil.
Kısacası…
İstifasını açıkladığında “keşke siyaseten gitseydi” denilen Baykal, kasetten sonra bugün itibariyle siyaseten de gitti gibi gözüküyor.
Tabii…
Bu durum, hafta sonu yapılacak kurultaydaki Parti Meclisi adaylıklarını da tümden etkileyecek. Taşlar yeniden diziliyor, kartlar yeniden karılıyor. Bu tablonun yeni sonuçlar çıkarması da gayet doğal.

Tanıtım Yazısı

Dolum ve kapama makineleri nelerdir?

Gıda sektöründen kimya endüstrisine kadar geniş bir yelpazede kullanılan dolum ve kapama makineleri, üretim süreçlerinin vazgeçilmez parçalarıdır. Modern üretim hatlarının kalbinde yer alan bu makineler, […]