Yeryüzü cenneti Yeni Sölöz’ü yokluklara karşın tanıtmaya kararlı bir belediye başkanı: Güngör Özhan

Güngör Özhan adı, bu kentte yaşayan pek çok kişi için hiç de yabancı değil. Çünkü, Bursa’nın beyaz eşya ticaretinde de, siyasetinde de Güngör Özhan’ın ayrı bir yeri var.
Yıllarca…
Şehreküstü ile Cumhuriyet Caddesi arasındaki beyaz eşya dükkanından esnaf olarak toplumla temas kurdu.
Yanı sıra…
Yine uzun yıllar Doğru Yol Partisi’nde Osmangazi İlçe Yönetimi’nde önemli görevler üstlendi.
Sonra da…
2002 yılında, Adalet ve Kalkınma Partisi Osmangazi İlçe’nin kurucu yönetiminde görev aldı.
Son yıllarda…
Çocukları büyüdüğü ve dükkandaki işlerle daha fazla ilgilendiği için Güngör Özhan da zamanının bir bölümünü memleketi olan Orhangazi’ye bağlı Yeni Sölöz’de geçiriyordu.
Ne var ki…
29 Mart 2009 yerel seçimleri öncesi Yeni Sölöz halkı ve AK Parti Yeni Sölöz Belde teşkilatı çiftliğinin kapısına dayanıp “Gel belediye başkanımız ol” çağrısı yaptı.
Başlangıçta…
Hiç aklından geçmediği için kabul etmese bile, Güngör Özhan bu çağrıya fazla direnemeyip aday olmayı kabul etti. Seçimi de yüzde 48 oyla, rakiplerine fark atarak kazandı.
Kolları sıvayıp işbaşı yaptığında ise, Yeni Sölöz gerçekleriyle karşılaştı.
Yapılması gereken çok iş vardı ama yapacak para yoktu. Belediyenin gelirleri de hedeflere ulaşmaya yetmiyordu.
Dahası…
Personel bile yoktu.
O nedenle…
İşe öncelikle belediye bürokrasisini düzenlemekten başladı. Yeni Sölöz’den talipli çıkmayınca zabıta için Bursa’dan bir genç getirdi. Bazı birimlerin sorumluluğunu, Yeni Sölöz’ün tek zabıtasına verdi.
Ayrıca…
Çöp toplayan ekibi aynı zamanda itfaiyeci yaptı. Şoförlere de hep ikinci görevler verdi.
Beldenin yollarını parke taşla kapladı, ana caddeye yaşam düzeni adına herkesin ortak kullanımına göre kurallar getirdi. Artık Sölöz’ün ana caddesinde traktör ya da evlerden çıkarılmış eşyalar kapı önlerinde durmuyor.
Yine…
Evlerin hemen yanında bulunan ve doğanın tam ortasında olan çöp alanını üzerine toprak dökerek kapattırdı. Yeni Sölöz’ün çöpleri artık Orhangazi’ye gidiyor.
Bu arada…
Belediyenin gelirleri içinde en büyük paya sahip olan ve nüfusa göre belirlenen İller Bankası paylarının azaldığını gördü. Çünkü, 2006 nüfus sayımında 2 bin 127 olan nüfus sayısı, belde belediyelerinin kapanacağı tartışmalarının başladığı süreçte 1.130’a kadar gerilemişti.
Giden nüfusu geri getirmenin yolunu da buldu:
“Nüfus kaydını getirmeyen Sölözlüler’in cenazeleri de köy mezarlığına alınmayacak.”
Küçük yerlerde, mezarın memlekette olması çok önemli. O nedenle Başkan Özhan’ın çağrısına kulak veren Yeni Sölözlüler, başka yerlere naklettikleri nüfus kayıtlarını yeniden köye getirdiler.
Böylece…
Hem belde nüfusunun 2 binin altına düşerek kapanmasının önüne geçildi, hem de 2 bin 307’ye yükselen nüfuslu İller Bankası payının artması sağlandı.
Bir yandan da…
İznik Gölü’ne tepeden bakan, yeryüzü cenneti olarak adlandırılabilecek muhteşem bir manzaraya sahip olan Yeni Sölöz’ün tanıtımı için projeler geliştirmeye başladı.
İlk olarak…
Tepedeki tarihi çınarların olduğu bölgeyi mesire alanı olarak düzenledi. Böylece, İznik Gölü manzaralı belki de Bursa’nın en güzel piknik alanını oluşturdu.
Kameliyeleri, ağaçların altındaki piknik masaları, ızgaraları, tarihi çınarların dallarına asılı salıncaklarıyla ortaya muhteşem bir alan çıkmasını sağladı.
Öyle ki…
Şöyle bir görmek amacıyla buraya çıkanlar, uzun süre aşağı inmek istemiyorlar.
Fakat…
Bütün bunlar yeterli değil elbette. Yeni Sölöz Belediye Başkanı Güngör Özhan, çok ciddi boyutlara varan yokluklara karşın Yeni Sölöz’ü önce Bursa’ya, sonra da dünyaya tanıtmaya kesin kararlı.
Nitekim…
Temmuz ayında ilk kez uluslararası boyutta düzenlenecek İznik Uluslararası Festivali’nin bir ayağını da Yeni Sölöz’e getirdi. Onun bu çabasına İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz da destek veriyor.
İlk programa göre…
İznik’teki gösterilerin ardından yabancı folklor ekipleri, festivali organize eden Faruk Alkaya’nın hazırladığı özel programla bir gece de Yeni Sölöz’deki o muhteşem piknik alanında halka ücretsiz gösteri yapacaklar.
Bu yolla…
Yabancı konuklar için özel bir ortam oluşurken, Yeni Sölözlüler de ilk kez beldelerinde/köylerinde yabancı folklor ekiplerini izleme şansı bulacaklar.
Bununla birlikte…
Yeni Sölöz Belediye Başkanı Güngör Özhan doğal güzellikleri tanıtarak geliştirmeyi hedeflediği turizm için konaklama sorunu da aşmak üzere harekete geçti.
Bunun için de…
Beldede bulunan ve Ermenilerin yaşadığı dönemden kalma olan metruk bir binayı eski görkemli günlerine dönüştürerek otantik bir otel haline getirmeyi planlıyor.
En büyük hedeflerinden biri ise, Yeni Sölöz’ün başının üstündeki tepeden geçen ve Bursa ile İznik’i Katırlı Dağları üzerinden Bursa’ya bağlayan tarihi İpek Yolu’nu canlandırmak.
İlginç olan nokta ise şu:
Yeni Sölöz gerçekten de çok özel bir yer. Belediye başkanı ise Bursa’da AK Parti’nin kurucularından, ilklerinden etkili bir siyasetçi.
Gelin görün ki…
Başta Büyükşehir olmak üzere AK Partili belediyelerden de, merkezi idareden de sorunlarını çözmeye yönelik hiçbir destek alamıyor.
Kendi başına ve kendi özel ilişkilerinin sağladıklarıyla Yeni Sölöz’de hem geçmiş dönemlerden kalan yaraları sarıp, hem ileriye yönelik işler yapmaya çalışıyor.
Bu da onu çok üzüyor.

Tanıtım Yazısı

Dolum ve kapama makineleri nelerdir?

Gıda sektöründen kimya endüstrisine kadar geniş bir yelpazede kullanılan dolum ve kapama makineleri, üretim süreçlerinin vazgeçilmez parçalarıdır. Modern üretim hatlarının kalbinde yer alan bu makineler, […]