Bursa’nın bu dönemine Büyükşehir’in ulaşım projeleri damga vuracak

1989 yerel seçimlerine gidilen süreçte, dönemin Doğru Yol Partisi İl Başkanı olan Turhan Tayan, seçmene yönelik projelerin belirlenmesine yönelik olarak geniş çaplı kamuoyu araştırması yaptırmıştı.
O araştırmada, Bursa’nın en önemli iki sorunu olarak ulaşım ve hava kirliliği çıkmıştı.
Geçen süreçte…
Hava kirliliği önce ithal kömür zorunluluğu, sonra da doğalgazla gündemden çıktı. Ama ulaşım sorunu, aradan geçen bunca yıla rağmen bir türlü çözülemiyor.
Gerçi…
Burada çözülemiyor diyerek gelmiş geçmiş Büyükşehir yöneticilerine haksızlık etmek de doğru değil. Herkes elinden geleni yapıyor, bir şeyler üretiyor ama Bursa’nın içinde bulunduğu özel durum ulaşım sorununun sürekli gündemde kalmasına, proje arayışlarının da ulaşım konusunda yoğunlaşmasına neden oluyor.
Nitekim…
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin, göreve gelişinin birinci yıldönümü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında da yine ulaşım projeleri öne çıktı.
Üstelik…
Bu kez fiziki ulaşım yatırımları yanında, son yıllarda sıkça sözü edilen ve ulaşım anayasası olarak kabul edilen Ulaşım Master Planı için de İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte çalışmalara başlanmış durumda.
Yani…
Yapılacak ulaşım yatırımları hem günlük ihtiyaçların karşılanması anlamında sorun çözücü olacak, hem de ileriye yönelik bilimsel değerlendirmeler kapsamında yer alacak.
Yanı sıra…
Altepe’nin sözlerinden çıkardığımız kadarıyla, ulaşım yatırımlarında ilk sırayı yine Bursaray alacak.
Görükle Etabı’ndan sağlanan tasarrufla Mudanya Yolu’nda uzayan Bursaray hattının yanı sıra, kentin doğusunda Kestel’e kadar yeni bir etabın proje hazırlıklarına da başlanmış durumda. Hedefte de bir yıl içinde temelini atmak var.
7 durağın yer alacağı bu hat üzerindeki en büyük sorun, güzergahtaki eski üç köprünün genişletilmesi olarak görülüyor. Altepe bunun için de Ulaştırma Bakanı’ndan yardım istediğini açıkladı.
Burada da bir kaygımız var.
Çünkü…
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım anlayamadığımız bir nedenle Bursa’ya mesafeli duruyor, Bursa’yı ilgilendiren konularda kılını bile kıpırdatmıyor. O nedenle, Altepe’nin yardım istediği Ankara Yolu üzerindeki köprüler konusunda bir şey yapacağına dair ne yazık ki umudumuz yok.
Başkan Altepe’nin ulaşım projeleriyle bağlantılı olarak önem verdiği bir konunun da Bursa’nın kendi tramvay vagonlarını üretmesi olduğunu söylemek mümkün.
Nitekim…
Basın toplantısını yaptığı salona Bursa tramvayının büyük boy çizim resimlerini getirmiş.
Üretilecek olan bu vagonlar Heykel-İnönü Caddesi-Uluyol-Kent Meydanı-Çarşamba Pazarı-İpekiş-Stadyum-Altıparmak-Heykel hattında sürekli ring yapacaklar ve Bursalılar bu araçlara binecekler.
Cumhuriyet caddesi’ndeki nostalji tramvayı çalışması için de bu yaz hedeflenmiş durumda.
Ancak…
Şehreküstü Meydanı’ndaki trafik düğümünü çözmeden bu projeye başlamanın doğru olmayacağını düşünüyoruz.
Yine…
Bugüne kadar Uludağ’a çalışan ve kent sembolleri arasına giren teleferikle anılan Bursa’nın bu dönem yeni bir simgesel ulaşım aracı olarak: Dişli tren.
Gördük ki…
Uludağ’a her mevsim en kolay ulaşımı sağlayacak olan ve Kaplıkaya’dan 12.5 kilometrelik hatla Oteller Bölgesi’ne ulaşacak olan dişli tren için de Altepe proje hazırlığına başlandığını açıkladı.
Ayrıca…
Bursa’nın gündeminde olan ve Paşa Çiftliği-Soğanlı-Çiftehavuzlar güzergahından Yalova Yolu’na gelen 30 metrelik yeni ana yolun en doğuda Otosansit’e bağlanması önemli ulaşım hedefleri arasında.
Buna karşılık…
Tayyareci Mehmet Ali Caddesi’ni Eğitim Caddesi’ne bağlayacak Barutluk Caddesi gibi dikey caddeler için de kollar sıvanıyor. Yeni yollardan birini de Yeni Mahalle’den Piremir’e bağlanacak olan çalışma oluşturuyor.

Tanıtım Yazısı

Dolum ve kapama makineleri nelerdir?

Gıda sektöründen kimya endüstrisine kadar geniş bir yelpazede kullanılan dolum ve kapama makineleri, üretim süreçlerinin vazgeçilmez parçalarıdır. Modern üretim hatlarının kalbinde yer alan bu makineler, […]