Volkan Hoca soruyor: Anayasa değişikliği için herkesi ziyaret eden iktidar Türkiye Partisi’ne neden uğramadı?

Türkiye’nin gündeminde Anayasa değişikliği konusu var. Hazırlanan paket taslağı ise hükümet olarak değil de, AK Parti Grubu olarak iktidar partisi tarafından diğer partilere sunuluyor, görüşleri isteniyor.
Partilerden de…
Farklı görüşler açıklanmakla birlikte, genel hava AK Parti’nin önerisine diğer partilerin olumsuz yaklaştığı şeklinde yansıyor.
Ne var ki…
İktidar partisinin “Önce Meclis’te olan partiler” diye başlattığı, sonra meclis dışı partileri ziyaretle sürdürdüğü anayasa değişikliği paketini tanıtım turları sırasında bir de kastî atlama ortaya çıktı.
Bunu…
Türkiye Partisi Kurucular Kurulu ve Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Volkan Akyol’dan öğrendik.
Volkan Hoca önce konuya yaklaşımını şu sözlerle ortaya koydu:
“Anayasa değişikliğini düşünen bir siyasal iktidarın, bu çalışmayı hazırladıktan sonra TBMM’de temsil edilsin veya edilmesin tüm siyasi parti yetkililerine nezaket kuralları içerisinde ziyaret ederek taslağı ulaştırması gerekir.”
Üzerinde durduğu nokta şu:
“Ne var ki, TBMM’de Sayın Mehmet Yaşar Öztürk’le temsil edilen Türkiye Partisi ziyaret edilmedi.”
Sorusu net:
“Anayasa değişikliği için herkesi ziyaret eden iktidar Türkiye Partisi’ne neden uğramadı?”
Özel olarak kastî atlamaya dikkat çeken Prof. Dr. Volkan Akyol, tartışılan anayasa değişikliği paketi için de şunu düşünüyor:
“Yapılacak kısmi anayasa değişikliklerinin, toplumun tüm katmanlarının görüşleri alınarak hazırlanması gerekir.”
Eleştirileri ise şuradan başlıyor:
“Anayasa değişikliğinde önemli bir madde olan dokunulmazlıklar sistem dışı bırakıldı. Haklarında fezlekeler bulunan bu iktidar üyeleri anayasa değişikliği konusunda samimi değiller.”
Perde arkasına dair kaygısı şu:
“Bunların temel amacı, bu değişiklikleri halk oylamasına götürerek kendilerini destekleyen halk kitlesinin oy oranını görmek ve eğer istedikleri oy oranı çıkarsa Türkiye’yi erken seçime götürmek.”
Olması gerekeni de söylüyor:
“Anayasa değişikliğinin, tüm siyasi partilerden görüş alınarak ortak anlaşma zemininde yapılması gerekir.”
Sorularını yöneltiyor:
“Anayasa değişikliğinde neden Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini sınırlandırma gibi bir madde yer almıyor? Yoksa Sayın Başbakan gelecekte Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturarak şimdiki ve geçmişteki Cumhurbaşkanları gibi yetkili ve sorumsuz olmayı mı düşünüyor? İktidarın mutlak hakimi olma gibi bir sevda mı var?”
Sonra da şöyle sesleniyor:
“Ulu önder Atatürk’ün sözünü hatırlayınız: Geldikleri gibi gidecekler. Her yenilik bir ümittir. Çünkü Türk siyasi hayatına katılan Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener Bey ve onun arkadaşları gündeme gelmeye başladılar.”