Muhalefet meydanda büyüyor, MHP de kendi rekorunu kırdı

Muhalefet meydanda büyüyor, MHP de kendi rekorunu kırdı  CHP’den sonra MHP’nin de kendi miting rekorunu kırması ne anlama geliyor? Bahçeli dün mitingde nasıldı, neler söyledi? Kimden, neyin hesabını, nasıl soracak? MHP’nin dikkat çeken profil değişimi neydi?

Türkiye’nin geleneksel siyasetinde meydan mitinglerinin ayrı bir yeri ve siyasete kattığı hava var.

En azından…

Seçimler siyasetin bayramıysa, meydan mitingleri de festivali.

O bakımdan…

Her türlü spekülasyon ve yoruma açık olmasına karşın meydan mitingleri ve izlenimlerini önemsiyoruz.

Nitekim…

Şehreküstü Meydanı’nda geçen cumartesi günü Adalet ve Kalkınma Partisi’nin mitinginde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı dinledik.

Sağanak yağımur dahil her şeyin aleyhte olmasına karşın Tayyip sevgisi ile meydanın dolduğunu gördük.

Bu sütunlarda…

Kimi meslektaşlarımızın geçmişe göre daha az bulduğu o mitingin 22 Temmuz 2007 seçimleri öncesindeki kalabalığa yaklaştığını yazdık.

Çarşamba günü Şehreküstü’de Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal’ı dinledik. Gözlemimizi aktarırken de, “Baykal’ın Şehreküstü’deki en kalabalık mitingi olduğunu, CHP’nin kendi rekorunu kırdığını” vurguladık.

Dün de…

Milleyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli meydana çıktı.

Gözlemimikz şu:

MHP de meydanda kendi rekorunu kırdı ve en kalabalık mitingini yaptı.

Dahası…

MHP mitingi, kalabalık olarak CHP mitingini yakaladı.

Hatta…

CHP platformu çevresindeki güvenliğe karşın MHP otobüsüne kadar topluluğun gelebildiği, CHP’nin iki tırına karşın MHP’nin yalnızca bir küçük otobüsü olduğu da göz önüne alınırsa, daha hassas bir ölçüm bile çıkabilir.

Kısacası…

Muhalefet meydanda büyüyor. Bu da siyasetin genel seyri açısından önemli.

Bahçeli’den Erdoğan’a: 116 günün her gününü ayrı ayrı sormazsam namert olayım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da çok iyi hatipler. Buna karşın, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin hitabet konusunda zayıf olduğu biliniyor.

Yanı sıra…

Bahçeli daha düne kadar metinden okuyarak konuşma yapıyordu. Otobüsün üstünde ya da kürsüde liderin kağıttan okuyarak konuşması da, toplanan kalabalığın coşmasına engel oluyordu.

Bunu terketti. Artık o da doğaçlama konuşuyor.

Ama…

Yine de ses yapısı hitabete uygun olmadığı gibi, yüksek perdeye çıktığında bu kez boğaz sorunları yaşıyor.

Bütün bunlar bir araya gelince; MHP tabanı lideri dinlerken coşmak yerine, konuşmasında vereceği mesaja odaklanıyor ve dikkatini buraya veriyor.

Öyle olunca da…

Bahçeli kürsüye çıktığında dalgalanan meydan, ilerleyen dakikalada konferans izleyicisine dönüşüyor. Tıpkı dün Şehreküstü’de olduğu gibi.

••••••••••

Aslında…

Bahçeli’nin miting konuşmasında mesaj arayanlar, dün bunu bol bol buldu.

Örneğin…

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural önceki gün basın toplantısında, Bahçeli’nin dile getirdiği “karanlık odalardaki karanlık ilişkiler” sözüne Başbakan Erdoğan’ın Bursa mitinginde “İspatlamazsan namertsin” dediğini anımsatarak, Bahçeli’nin de Bursa mitinginde bunun ipuçlarını verebileceğini söylemişti.

Dün…

Bahçeli beklenen ipucunu tam vermese bile, bu konunun peşini bırakmayacağını ilan etti.

Bunu yaparken de…

Önce, Erdoğan’ın yasaklı olduğu için 3 Kasım 2002 seçimlerinde milletvekili olamadığını, bunun üzerine şimdi Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül’ün 18 Kasım’da 58. hükümeti kurduğunu, hükümetin 116 gün yaşadığını anımsattı.

Sonra…

Seçim Yasası’nda değişiklik yapıldığını, Siirt’ten bir milletvekilinin istifa etmesi üzerine burada seçimin yenilendiğini ve Erdoğan’ın milletvekili seçildiğini, Meclis’e geldiğinde de genel başkan olduğu için Başbakan olarak 14 Mart 2003’te 59. hükümeti kurduğunu, şimdi de 60. hükümetin başında olduğunu kaydetti.

Bunları anımsattıktan sonra, “Burada alacakaranlık var. Ne oldu da, şiir okuduğu için milletvekili seçilemeyen bir şahsiyet milletvekili oldu?” diye sordu ve devam etti:

“Diyoruz ki: Sayın Başbakan bu alacakaranlıkta hangi karanlık odalarda hangi karanlık ilişkilerle yasal olmayan yollardan seçildin? Gel bunu açıkla diyoruz, açıklayamıyor. Bana namert ol diyor. Gel açıkla namert olayım diyoruz, yine açıklayamıyor.”

Ardından sertleşti:

“İktidar olursam, 116 günün her gününü ayrı ayrı sormazsam namert olayım.”

••••••••••

Bununla birlikte…

Erdoğan’ın meydanlardaki üslubundan rahatsız olduğunu sık sık tekrarlayan Bahçeli, polemik olabilecek iki konu üzerinde daha durdu.

Birincisi…

“Başbakan, muhalefet liderlerinin 10 koyun güdemeyeceğini söylüyor. Kendisi kaç koyun gütmüş acaba? 10 koyun güdememiş olabiliriz ama, hiçbir küresel güç bizi güdemez.”

İkincisi…

“Başbakan meydanlarda CHP genel başkanı ile MHP genel başkanının ruh ikizi olduklarını söylüyor. Milletin kurduğu tüm siyasi partilerin genel başkanlarıyla ruh ikizi olmayı George W. Bush’la ruh ikizi olmaya tercih ederim.”

MHP’de şaşırtan profil değişikliği

Geriye dönüp baktığımızda, Milliyetçi Hareket Partisi’nin Şehreküstü Meydanı’ndaki mitinglerinde meteorolojik koşullarla da mücadele ettiğini görüyoruz.

Örneğin…

2004 yerel seçimleri öncesindeki miting buz üstünde yapılmıştı. 22 Temmuz 2007 genel seçimleri mitingi mevsimin en sıcak gününde olmuştu. Asfalt sıcaktan eridiği için insanlar meydana çıkamamıştı.

Dün ise bahar havası vardı. Pırıl pırıl güneş tam miting havası verdi. Bu da meydana yansıdı.

Meydanda dolaşırken şunu farkettik:

MHP’lilerde çok ciddi bir değişim var.

Bu da…

MHP’de şaşırtan profil değişikliği ortaya çıkarıyor.

Bir kere…

Gelen genç erkekler ve kızların imajları, geçmişteki MHP organizasyonlarındaki gençlerden çok farklı.

Nitekim…

Mitingi birlikte izlediğimiz MHP İl Başkan Yardımcısı Özcan Mertyürek bu değişimi “MHP kentlileşiyor” şeklinde yorumladı.

Değişim yalnızca gençlerin görünümünde değil, müziklerde de büyük bir değişim ortaya çıktı.

Eskiden…

MHP mitinglerinde ya da toplantılarında saz ağırlıklı müzikler çalınırdı. Dün disko tarzda ve tekno yapıda müzikler meydanı inletti, bekleyenleri kıpır kıpır oynatma noktasına getirdi.

Bir şey daha…

Eskiden kırmızı karanfil genellikle sol jargonda önemliydi. AK Parti ve Başbakan’dan sonra MHP lideri Bahçeli de konuşmasının sonunda halka kırmızı ve beyaz karanfiller attı.

Ekmek arası kömür siyaseti ve 48 dakika

MHP’ninmiting duyurularının başlangıç saati kiminde 14.00, kiminde 14.30 olarak yer alıyordu.

Buna karşın…

Devlet Bahçeli miting meydanına saat 15.40’da geldi. Konvoy meydana girerken, otobüsün üzerinden “Ekmek arası kömür siyasetine son” anonsu yapıldı.

Bahçeli’nin gelmesinden hemen sonra ezan başlayınca otobüse çıkması gecikti. Ardından, saat 15.44’te İl Başkanı Arif Demirören kısa bir selamla konuşması yaptı.

Demirören’in, “Yıldırım’da Cüneyt Karlık, Nilüfer’de Cüneyt Özkan… İki aynı isim arasında murad olur. Tam ortadaki Osmangazi’de Basri Sönmez var” sözleri ilginçti.

MHP lideri otobüsün üstüne 15.45’te çıktı, 15.47’de başladı, 48 dakika konuştuktan sonra 16.35’te bitirdi.

Belediye başkan adayları tanıtılırken en çok alkışı Yıldırım Adayı Cüneyt Karlık aldı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 21-03-2009

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*