Bursa’dan Amerika’ya uzanan bilim yolculuğu… Buluşuna memleketinin adını verdi: Nanobursa!

PROF. DİLHAN KALYON
PROF. DİLHAN KALYON

Adı Prof. Dilhan Kalyon. Doğum yeri Bursa. Babası Ahmet Refik Kalyon 8 yıl İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nda 8 yıl başkanlık yaptı, Uludağ Üniversitesi’nin de kurucuları arasında yer aldı.
Bursa’nın bir dönemine damga vuran müteahhitlerden Mehmet Beysel’in kızıyla, BUSİAD’ın eski başkanlarından Celal Beysel’in kız kardeşiyle evli. Kardeşi Tevhide Boğazkesenli ise Çekirge’deki Kalyon Eczanesi’nin sahibi. İlkokulu Bursa’da okumuş. Babasının eğitimine verdiği önem nedeniyle ortaokulu Kayseri’nin Talas ilçesindeki Amerikan Ortaokulu’nda, liseyi de İçel’in Tarsus ilçesindeki Amerika Koleji’nde bitirmiş.
1971’de girdiği ODTÜ’de kimya mühendisliği eğitimi almış. Başarı bursuyla Kanada’nın McGill Üniversitesi’nde gitmiş, master ve doktorasını burada yapmış.
Sonra Amerika’ya geçmiş ve reoloji adı verilen kompleks akışkan malzemeler bilimi üzerine çalışmaya başlamış. Bu alanda dünyanın en etkili isimlerinden kabul ediliyor.
Hürriyet Gazetesi’nde Vahap Munyar’ın köşesinde Prof. Dilhan Kalyon’un bilimsel çalışmalarını tanıdık. Örneğin, yapıştırılınca vücutla bütünleşen ağrı kesici yaptığını öğrendik.
Dahası…
Kendi aktarımıyla “Biyomalzemeler, doku mühendisliği, toksik kimyasalların ve kedikal atıkların yok edilmesi, nanofiberlerin yeni üretim teknikleri” gibi alanlarda aşamalar kaydetmiş.
Son olarak da…
Kimyasal reaksiyonlarda yeni bir hızlandırıcı olarak kullanılmak üzere katalizör geliştirmiş ve memleketi Bursa’nın adını vermiş: Nanobursa.
Açıkçası…
Amerika’da yaşayan ve alanında dünyanın en etkili isimlerinden kabul edilen bir bilim adamının kendini Bursalı görmesini ve bilimsel buluşuna Bursa adını vermesini çok önemsedik.
Daha ne olsun?