Siyaset takipte… Sahte diplomalı mimar-mühendis iddiaları için CHP YÖK’ten bilgi istedi

Bursa’da yıllardır inşaat sektöründe faaliyet gösteren ve bugüne kadar çok sayıda binaya proje hazırlayıp yapı denetimlerini yapan 4 mimar ve 2 inşaat mühendisinin diplomalarının sahte olduğu iddiasını Bursa kamuoyunun gündemine Meydan gazetesi yazarı Yüksel Baysal taşıdı.
Başarılı bir gazetecilik örneği sergileyen Baysal haberi duyurduğu yazısında, iddiaların geçen dönem Mimarlar Odası’na imzasız bir ihbar mektubuyla geldiğini, ancak mektubun imzasız olması nedeniyle işlem yapılmadığını, bu dönem Oda yönetiminin ise işleme koyduğunu yazdı.
Aslında…
Bu önemli ayrıntının içinde bir başka ayrıntı daha var.
O da…
İki ay önce Anadolu Ajansı’nın Hüseyin Yeşilkavak imzasıyla tüm ayrıntıları içeren haber yapıp servise koyduğu, ancak Bursa medyasının bu haberi fark edemediği de ortaya çıktı.
Neyse…
İddiaların iki ay gecikmeyle de olsa gündeme gelmesini önemsiyoruz. O nedenle, konuyu ele alan meslektaşımız Yüksel Baysal’a bir kez daha teşekkür ediyoruz.
Konunun değişik boyutları olduğu ortada. Mimarlar Odası, üyesi 4 mimarın diplomalarıyla ilgili olarak soruşturmayı yürütüyor. İnşaat Mühendisleri Odası da üyesi iki inşaat mühendisiyle ilgili iddiaları ciddiyetle takip ediyor.
İki Oda da kurumsal anlamda YÖK’le yakın temas halinde. YÖK’ün yapmakta olduğu inceleme ve sözü geçen kişilerin savunmaları sonrası konu daha farklı boyutlara ulaşabilecek.
Bu arada…
Diplomasıyla ilgili iddia bulunan kişilerden biri olan İnşaat Mühendisi Ramazan Tatkoy aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi’nden Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi olarak görev yapıyor.
O nedenle…
Gündeme gelen iddiaları CHP de çok yakından takip ediyor.
Nitekim…
Parti içi ilk değerlendirmeler üzerine CHP Nilüfer İlçe Başkanı Metin Çelik, telefonla aradığı Nilüfer Belediye Meclisi Üyesi Ramazan Tatkoy’dan istifa etmesini istemişti.
Fakat…
Tatkoy, diploma bilgilerinde soyadındaki bir harfin değişik olması nedeniyle böyle bir sorunun yaşandığını belirtip, “Partiden istifa edebilirim ama Belediye Meclisi’nden istifa etmeyi düşünmüyorum” cevabı vermişti.
Aslında…
Bir belediye meclisi üyesinin diplomasıyla ilgili iddialar olması partiden ya da belediye meclisinden istifasını gerektirmiyor.
Fakat…
Geçmişte Makine Mühendisleri Odası Başkanlığı yapan CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan bu konu üzerinde mesleki etik değerler açısından titizlikle duruyor. Atılan imzaların geçersiz, yapılan projelerin iptal edilmesi halinde de ileride ortaya çıkabilecek vatandaş mağduriyetlerine karşı partisini korumaya çalışıyor.
Bunun için…
Nilüfer Belediye Meclisi CHP Grubu Üyesi Ramazan Tatkoy’un diplomasıyla ilgili iddialar CHP İl Yönetim Kurulu’nun son toplantısında ele alındı.
Toplantıda…
YÖK’ten bilgi istenmesine ve gelecek bilgiye göre hareket edilmesine karar verildi. Bunun üzerine CHP İl Başkanlığı da YÖK’e bir yazı gönderip bilgi istedi.
Şimdi…
YÖK’ün de sürdürdüğü araştırmalar doğrultusunda bir cevap bekleniyor. Ona göre de parti içi mekanizmanın işletilip işletilmeyeceğine karar verilecek.