Burası Bilim Fabrikası… Türkiye’deki bilim merkezleri için düzenekleri Bursa üretiyor

KULTUR A S BILIM VE TEKNOLOJI MERKEZI DENEY DUZENEKLERI IMALATI
KULTUR A S BILIM VE TEKNOLOJI MERKEZI DENEY DUZENEKLERI IMALATI

5 yıl olmuş… BUTTİM Fuar Alanı’nın yan tarafındaki Bilim ve Teknoloji Merkezi’ni bir gün gezerken, arka tarafta küçük bir atölyeye girdik.
Burada…
Kültür A.Ş. tarafından yönetilen BTM’deki sergi düzenekleriyle, kimi deney setleri ve düzeneklerinin onarımları yapılıyordu. Hatta, tümü burada üretilen ilk sergi de o yıl BTM’de ziyarete açılmıştı.
O küçük atölye…
Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. için heyecan veren üretim merkezi oldu.
Öyle ki…
Özlüce 29 Ekim Mahallesi’ndeki bina, Bursa Büyükşehir ve BTM yanında, TÜBİTAK işbirliğiyle tüm Türkiye’deki Bilim Merkezleri için düzenekler ve sergi elemanları üreten bilim fabrikası haline dönüşmüş.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’la atölyeye adım attığımız andan itibaren büyük bir heyecan duyduk.
Üst katta mühendislerin, tasarımcıların, yazılımcıların bulunduğu grup bilgisayarlarının başında yeni düzenek modelleri üzerinde çalışırken, alt katlarda kimi ağaç ürünü, kimi profil olarak düzenekler üretiliyordu.
Ayrıca…
Tamamlanmış bazı setler de bilimsel anlatımlar için deney işlevi görüyordu.
Çocukluğunda…
Marangoz yanında çıraklık yaptığı için ahşabın tozunu yutmuş olan Başkan Aktaş, tüm düzenek imalatlarını tek tek inceledi, ayrıntılı sorularla bilgiler aldı.
Sonra da şunu söyledi:
“Bilim ve Teknoloji Merkezi’miz Türkiye’de ilk olmuştu. Şimdi de kendi sergi ve deney düzeneklerimizi üreterek bir başka ilki gerçekleştiriyoruz.”
Bu noktada…
“Daha önce bu düzenekler yurt dışından ithal geliyordu. Şimdi Kültür A.Ş. bünyesindeki atölyemizde üretiyoruz” dedi ve şuna dikkat çekti:
“Bilim ve Teknoloji Merkezi’mizdeki kendi üretimimiz yüzde 40’a ulaştı. Diğer illerdeki Bilim ve teknoloji Merkezleri için de üretim yapıyoruz.”
İki hedef açıkladı:
Bir…
“Önümüzdeki 1 yıl içinde Türkiye’de üretilecek 200 deney düzeneğinin 160’ını,  yani yüzde 80’ini Kültür A.Ş. olarak üretmiş olacağız.”
İki…
“2021 yılından itibaren ürünlerimizi yurt dışına satmayı ve 2023 yılında da dünyadaki ilk 5 üretici arasına girmeyi hedefliyoruz.”