Mütareke zamanı: Önemi tam anlaşılamadı hak ettiği ilgiyi bulamadı

Elbette… Tarihin seyrini değiştirmesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolu açması bakımından tarihi değeri var.
Örneğin…
11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Mütarekesi’nin 102. yıldönümü için hazırlanan programın tanıtımında Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç’ın altını çizdiği noktalardan biri şu oldu:
“Mudanya Mütarekesi, Kurtuluş Savaşı’nı fiilen sonlandıran barış anlaşması. 102 yıl önce bu topraklarda atılan diplomatik adım, Türkiye Cumhuriyeti’nin yolunu açtı. Bağımsızlık mücadelemiz barışla taçlandı.”
Bunun yanında…
Yöreyi farklı kılan bir özelliği daha var ki, onu da Başkan Dalgıç açıkladı:
“Mudanya, dünyada ateşkes antlaşması imzalanan tek ilçe. Diğer dünya ülkelerinde bu tür anlaşmalar hep şehirlerde yapılmış. Mudanya tek ve özel.”
Gelin görün ki…
Üzerine titrenmesi gereken bir büyük anlaşma topluma tam olarak anlatılamadı. Bu eksiğe okullardaki eğitim müfredatı da dahil.
Bu ülke için en özel olması gereken Mudanya Mütarekesi tam anlatılamaması nedeniyle önemi anlaşılamadığı için hak ettiği ilgiyi de göremiyor.
Bundan Mudanya’nın etkilendiğini, tarihe tanıklık etme arzusundaki turizm hareketinden yararlanamadığını eklemek gerekiyor.
O nedenle…
Her şeyden önce, tarih yazılan Mudanya Mütarekesi’ni ve önemini herkese anlatmak, gelecek nesillere de öğretmek gerekiyor.
İşte…
Bu amaçla Mudanya Belediyesi anlaşmanın imzaladığı 11 Ekim merkezli kapsamlı bir 102. yıl programı hazırlamış.
Dalgıç açıklarken, “11 Ekim’in Türkiye’de takvimlere yazılan gün olmasını istiyoruz” dedi ve ekledi:
“Yalnızca Mudanya’da yaşayanlar değil, ülkenin her yanındaki halkımızı da Cumhuriyetimiz için büyük önem taşıyan anlamlı günde Mudanya’da birlikte olmaya davet ediyorum.”
Unutmayalım ki…
Savaş meydanlarındaki zaferden sonra diplomasiyle masada da ulaşılan başarı, bugünkü özgürce yaşamın kapısını açtı.