Gündemin fotoğrafı: Muhalefet sessiz kalıp seyretti, siyaseti yine Erdoğan kurdu

Dikkat çekici olan şu: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun görüşmelerinden sonra çok hızlı gelişmeler oldu.
Başbakan görüşmedeki konuşmalar doğrultusunda Genel Başkan olarak AK Parti’yi kurultaya götürme ve aday olmama kararı aldığını açıkladı.
İlk kez yaşanan iktidar partisinin Başbakan değiştirme operasyonu, derin yankılara yol açtı, yeni siyaset yapılanması olarak siyaset gündemine yansıdı.
Üç gündür de AK Parti’deki gelişmeler gündemi kaplıyor.
Üstelik…
Seçimin erkene alınmasından fiili başkanlık olan sistem değişimine kadar tüm konular AK Parti ile birlikte ele alınarak dile getiriliyor. Yazılan, konuşulan, tartışılan her şey AK Parti’nin planı çerçevesinde değerlendiriliyor.
Herkes AK Parti’de neler olabileceğine kafa yoruyor.
Oysa…
AK Parti’nin tüm bu konuşulanları yapabilmeye Meclis’teki sayısı yeterli değil. Muhalefet partilerinden en az 1’i destek vermezse hedeflediklerinin hiçbirine ulaşamaz.
Buna karşın…
Gündem AK Parti siyasi projeleri çevresinde gelişirken muhalefet partileri sessizce seyirci kalmayı tercih ediyorlar. Dikkat çekici olan da bu.
İşte…
Tam da bu noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyaseti okuma ve kurma yeteneği kendini gösteriyor.
Anımsarsak…
7 Haziran seçiminin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu koalisyon kurma konusunda istekli davranmış ve özellikle CHP ile görüşmelerinde neredeyse sonuç noktasına gelmişti.
Erdoğan o süreçte siyasetin kurgusunu belirleyip müdahalelerde bulunmuş ve 1 Kasım seçimini gündeme getirmişti. 7 Haziran’da yara alarak seçimden çıkan AK Parti bu kez 1 Kasım’da parlamento çoğunluğunu elde edip tek başına iktidar olarak yola devam fırsatı bulmuştu.
Bugünse…
Cumhurbaşkanı’nın yine devrede olduğu yansıyan gelişmelerden anlaşılıyor. Daha açık söylemek gerekirse, siyaseti bir kez daha Erdoğan kuruyor ve muhalefet partileri de onu izliyor.
Aslında…
Bir siyasi partide Genel Başkan ve Başbakan değişimi pek de kolay olmaz, hatta bazı riskler bile içerir.
Nitekim…
Gelişmelerin ele alındığı kimi yorumlarda, “böyle bir müdahalenin teşkilat yapısı ve seçmende kırılmaya yol açabileceği” vurgulanıyor.
Gördüğümüzse şu:
Başka bir partide bu gibi müdahaleler büyük sorunlara yol açsa da, Erdoğan’ı mutlak lider kabul eden AK Parti teşkilatları ve seçmeni için sorun olacağa benzemiyor.
Zaten…
Seçimde “Oyumu Davutoğlu’na verdim” diyeni hiç görmedik. Buna karşın, AK Parti seçmeni Cumhurbaşkanı olsa bile “Oyumu Tayyip’e verdim” demeyi sürdürüyor.