Herkes merak etti: CHP’nin Bursa mitingi çok erken miydi, katılım geçmiş mitinglerin gerisinde mi kaldı?

30 Mart seçimine yönelik siyasi kampanyalar kapsamında Bursa’daki ilk mitingi dün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptı.
Gerçi…
Seçime artık 28 günlük bir süre kaldı. O nedenle fazla zaman yok. Ayrıca yurt genelinde liderler miting maratonunu sürdürüyorlar.
Fakat…
Geçmişten bu yana Bursa mitinglerinin seçime yakın yapıldığını biliyoruz. Özellikle Bursa’da iddialı partiler seçime en yakın tarihte miting yapmaya ve son sözü söylemeye özen gösterdiler.
Dün ilk kez bir lider, Bursa mitingini erken kabul edilen bir tarihte yaptı.
Üstelik…
Kamuoyuna henüz seçim havası yansımadığı da ortada.
O nedenle…
Miting meydanına adım attığımız andan itibaren “CHP Bursa mitingini erken mi yapıyor?” diye soran tanıdıklara “evet” cevabı verdik.
Bununla birlikte…
Dünkü mitingin geçmiş mitinglerle karşılaştırmasını yapmak isteyen çok sayıda tanıdık vardı.
Gördüğümüz şu:
Mitingin açıklanan saatinden 20 dakika önce Gökdere Meydanı’na geldiğimizde toplanan kalabalık pek iç açıcı değildi.
Fakat…
Kılıçdaroğlu’nun konuşmaya başlamasından sonra, özellikle de mitingin yarısından itibaren katılım biraz arttı ve meydan biraz toparlandı. Ama katılanlar arasında dolaşılabiliyordu. Yani seyrek bir yapı vardı.
Bunun da, erken miting ve seçim havasının henüz oluşmaması gibi etkenlerin yanında bazı nedenleri olabilir.
Örneğin…
Miting öncesi yağmur vardı ve hava koşulları tedirginliğe yol açmış olabilir.
Bununla birlikte…
CHP miting saatini 16.00 olarak duyurdu. Kılıçdaroğlu da saat 16.12’de meydana girdi, 16.22’de de konuşmasına başladı.
Oysa…
Mitinglerin açıklanan saatlerinden en az bir saat sonra başladığı gibi alışılmış bir durum var. Kılıçdaroğlu zamanında gelince, eski alışkanlıkla planlama yapanlar geç kalmış olabilirler.
En önemlisi…
Belediye meclisi aday listeleriyle ilgili kargaşaya çok fazla kapılan CHP örgütlerinin pek miting hazırlığı yapamadığını da meydandaki zayıf görüntü gerekçeleri arasına eklemek gerekiyor.
Hem parti örgütleri gereği gibi çalışamadılar, hem de mitingin duyurusu gereği gibi yapılamadı.
Çok sayıda düdük öttüren katılımcının da olduğu CHP mitinginde siyasi coşku olarak da beklenen düzeye ulaşılamadığı gibi bir izlenim edindik.

Eski “demokratlar” meydanda

Yıllar önce ANAP ve DYP mitinglerinde gördüğümüz çok sayıda siyasi dün CHP mitingi için Gökdere Meydanı’ndaydı. Özellikle DYP/DP’de sembol olmuş kişilere rastladık.
Bunların bir kısmı Kırat’ın etkinliğini yitirmesi nedeniyle tercih yapmak zorunda hissettikleri için CHP meydanındaydı. Bir kısmı Turhan Tayan’la birlikte CHP’le alışmıştı. Bir kısmı da Necati Şahin’in adaylığıyla CHP’ye alışmaya çalışıyordu.