Bu sütunların okurları biliyorlar… Hemşeri derneklerini toplumun sosyal sibopu olarak görüyoruz.
Çünkü…
Yurdun dört bir yanından göç aldığı için küçük bir Anadolu modeli sergileyen Bursa’da yaşamayı seçenler sıkıntıyla karşılaştıklarında yanlarında yörelerinin hemşeri derneklerini buluyorlar. Öğrencilere burs sağlamaktan iş bulmaya, gerektiğinde yardım organizasyonu yapmaktan sosyal dayanışmaya kadar her türlü sorunda devreye önce hemşeri dernekleri giriyor.
Doğal olarak…
Bursa’daki Anadolu’yu oluşturan dernekler yörelerin kültürlerini de yaşatıyor.
İşte…
Bu anlayışla Türkiye’ye örnek model için ilk adım Bursa Anadolu Dernekleri Federasyonu ile atılmıştı. Fakat, Türkiye’de tek olan bu yapılanma içinde daha sonra yol ayrılıkları yaşandı.
Şimdi…
Badef’in yanında bir de kısa adı Bildef olan Bursa İl Dernekleri Federasyonu var.
Adıyaman, Afyon, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çorum, Manisa, Muğla, Nevşehir, Niğde, Karabük, Kütahya, Ordu, Tokat, Yozgat, Zonguldak il derneklerinin oluşturduğu Bildef yönetimi ziyaretimize geldi.
Başkan Mıstafa Dursun (Niğde), başkan yardımcıları Recep Yıldırım (Afyon) ve Mehmet Gönder (Adıyaman), Genel Sekreter Ahmet Aslan (Yozgat), Genel Muhasip Beyhan Gündüz (Kütahya) ile hem hemşeri dernekleri yapılanmalarında yaşananları, hem de üstlendikleri sosyal sorumlulukları konuştuk.
Verdikleri bilgiye göre 4 dernek daha Bildef’e katılmak üzere genel kurul kararı alma aşamasında. Böylece 20 dernekli bir federasyon olacaklar.
Sonraki hedeflerinde ise Bursa’daki 42 il derneğinin tamamına ulaşıp kucaklaşma var.
Gördüğümüz kadarıyla…
Yeni federasyon kucaklaşma konusunu önemsiyor. Bunu da şu sözlerle ortaya koydular:
“Federasyon olarak bir karar aldık. Artık dernekler ayrı ayrı etkinlik yapmayacaklar. Tüm dernekler ortak etkinlikte bir araya gelecekler.”
Hedefleri şu:
“Bursa’daki Anadolu’nun kültürlerini buluşturup kaynaştırmak istiyoruz.”
İstekleri ise şu:
“Biz kültürel bir kaynaşma istiyoruz. Bunun da Merinos’ta olabileceğini düşünüyoruz. O nedenle hiç değilse hafta içi günlerde Merinos’ta salon tahsis edilmesini ve kültürel amaca ulaşmamıza katkı konmasını bekliyoruz.”
Şunu da eklediler:
“Biz Anadolu’nun değişik yerlerinden geldik ama artık Bursalıyız. Ortak noktamız da Bursaspor sevgisi.”
