Şehreküstü Meydanı’nda Mısır’a destek teravisi ve dua

Mısır’da değişik bir durum yaşanıyor. Olayların başlangıcında toplumsal kalkışma var. Anımsanacaktır, Arap Baharı olarak genellenen bu kalkışmalar kapsamında halk Tahrir Meydanı’na toplanıp burasını Demokrasi Meydanı haline getirmişti.
O meydandaki toplumsal hareketin yol açtığı baskı Mübarek’i devlet başkanlığından etti.
Ardından…
Tahrir Meydanı’nda bu kez Mursi yönetimine karşı yeni bir toplumsal hareket başladı. Bu ikinci kalkışma da askerlerin darbe yapması ile sonuçlandı.
Gerçi…
Dünya buna bir türlü darbe diyemedi ama Mısır’da darbe olduğunu herkes görüyor. Zaten darbe de tüm televizyonların canlı yayınıyla yapıldı. Yani, kimsenin gizleme gibi bir derdi olmadı.
İşte…
O darbeden sonra Mısır’da bu kez topluluklar iki meydanda toplanmaya başladılar. Mursi karşıtları Tahrir’de konuşlanmayı sürdürürken, Mursi yanlıları da Adeviye Meydanı’nı kendilerine üs seçtiler.
Ne var ki…
Mısır’ın darbeci yönetimi Adeviye’de toplanan kendi halkını silahla taradı ve çok sayıda ölüm yaşandı.
İşte…
Bu olaya karşı Türkiye’de sessiz sedasız bir destek hareketi önceki gece pek çok ilde yaşandı. Kendilerini STK’lar Platformu olarak tanımlayan ve değişik sivil toplum örgütlerinin mensubu olan gruplar, kentlerin meydanlarında toplanıp önce teravih namazı kıldılar ve ardından topluca dua ettiler.
Mısır’a destek eylemi Bursa’da da Şehreküstü Meydanı’nda gerçekleşti.
Aynı eylem…
Pek çok kentte tekrarlanırken, Şanlıurfa’daki meydanda teravi ve duaya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in de milletvekilleriyle birlikte katıldığını internet sitelerindeki haberlerde okuduk.