Karayolları çıkarma yaptı: Mezitler’de son 180 metre!

Organizasyonu… AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Hüseyin Şahin yaptı. Karayolları 14. Bölge Müdürü Öner Özgür de müdür yardımcıları, şantiye şefleri, kontrol mühendisleri, kısacası teknik kadrosu ile birlikte katıldı.
Tablonun…
Siyasi boyutunda ise AK Parti İnegöl İlçe Başkanı Bülent Temelli ile yönetim kurulu üyeleri başta olmak üzere, İl Genel Meclisi Başkanvekili Murat Gültekin ve belediye meclisi üyeleri yer alıyordu.
İnegöl’deki bilgilendirme buluşmasında en çok Mezitler’de 2005 yılında başlanan bölünmüş yol çalışmasının ne zaman tamamlanacağı merak ediliyordu.
Açıklamayı…
Hem de Mezitler’de yol yapımının sürdüğü bölgedeki şantiyenin önünde Karayolları Bölge Müdürü Öner Özgür yaptı:
“Mezitler Türkiye’nin en zor coğrafyalarından biri. Burada çalışmak çok zor. Ciddi bir toprak hareketi oldu, heyelanlar yaşandı.”
Küçük bir örnek verdi:
“Toprak hareketleri nedeniyle öylesine zorlu bir arazi var ki, fore kazıkları toprağın 30 metre altına çift sıra çaktık. İçine de donatılmış betonlarla demir indirildi. Toplam 47 bin 657 metre fore kazık yapıldı.”
Yolun durumu hakkında da bilgi verdi:
“Mezit-1 Köprüsü ile Aksutekke Köyü arasında yer alan 22 kilometre uzunluğundaki Mezit Vadisi’nde bölünmüş yol çalışmaları 2005’te başladı.”
Şunu vurguladı:
“Güzergahın tomoğrafik yapısı, yapım çalışmaları sırasında öngörülmeyen güçlüklerin yaşanması nedeniyle bazı yerlerde projede revizyon gerekti.”
Bu noktada…
Vadinin jeolojik yapısı gereği kademeli yol yapılmak zorunda kalındığını, fakat bu sayede yüksekteki yolun yamaçlardaki heyelanı önleyen bir set oluşturduğunu ifade etti. Duvar görüntüsünün de doğayla bütünlük sağlamasına özen gösterdiklerini söyledi.
Ardından…
“Güzergah boyunca yapılan 5 ayrı ihalede 4 farklı firma çalıştı. Toplam 22 kilometrelik kesim bölünmüş yol olarak trafiğe açıldı” dedi ve ekledi:
“Mezitler’deki yol yapımında artık son 180 metrelik bölüme gelindi. Şimdi bu son 180 metre için çalışma başlıyor.”
Bu noktada…
Mezitler Vadisi’ndeki yol yapımı yolun kuzeyindeki yamaçlarda devam ederken, Osmaniye mevkiinde kalan son 180 metrelik bölüm yolun ve derenin güneyinden yapılacak.
Bu bölümün arazinin en zorlu bölgesine rastladığını anımsattığımızda ise Karayolları Bölge Müdürü Özgür hedefi açıkladı:
“Evet, zorlu bir bölge. Fakat bunu aşmaya hazırız. Bayramdan sonra da bitirmeyi hedefliyoruz.”

Mezitler’de neler yapıldı?

Yapımına 2005 yılında başlanan 22 kilometre uzunluğundaki Mezitler Vadisi’nde 606 metrelik tünel yapıldı. 11 köprü yapımının yanı sıra bir menfez uzatıldı. 2.6 kilometre uzunluğunda da kademeli yol inşa edildi.
Yol çalışmasında 1 milyon 220 bin metreküp yarma kazı ve 515 bin metreküp dolgu yapıldı.
Yola yapılan harcama ise 194.5 milyon lirayı aştı.