Adliye gelince Buttim değişecek, hastane için de o bölge en uygun

Geçenlerde… Terminal’den misafirlerimizi uğurladık, gazeteye dönmek için de Panayır’dan geçen yolu kullanmak istedik. Yalova Yolu’ndan girdik, Panayır’ı geçip yeni açılan bulvara çıktık ve sağa dönerek devam ettik.
Sola, Yeşilşehir’e doğru dönen viraja girerken, sağ taraftaki geniş arazi dikkatimizi çekti.
Kurban Bayramı geldiğinde Osmangazi Belediyesi’nin kurban pazarı olarak kullandığı arazi bir zamanlar ovadaki tarım alanı kapsamındaydı.
Fakat…
Bölgenin özellikleri değişti. Artık o bölge tarım alanı değil, çevre de ekilip biçilecek gibi değil.
Çünkü…
Kurban Pazarı’nın kurulduğu alanın çevresinde artık mahalleler var ve burada hareketli bir yaşam söz konusu. Yani, boş arazi her an yapılaşma tehdidi altında.
Durup düşündük…
Bir yandan, kent merkezinde mahalle arasına sıkışıp kalan hastaneler var ve bu hastaneleri taşıyabilmek için uygun yerler aranıyor.
Örneğin…
Devlet Hastanesi’nin, Onkoloji Hastanesi’nin, hatta Zübeydehanım Doğumevi’nin bulundukları yerlere fiziki açıdan sığamadıkları, vatandaşın ulaşımının da güçleştiği gibi nedenlerle daha uygun yerlere taşınmaları uzun süredir konuşuluyor.
Bir yanda da…
Bursa’nın özellikleri değişen yeni bir bölgesinde boş duran geniş bir arazi var.
Kaldı ki…
Panayır’daki Kurban Pazarı arazisi kentin yeni gelişen bölgesinde önemli bir bulvarın üstünde bulunuyor.
Ayrıca…
Bu sütunların sürekli okurlarının anımsayabilecekleri bir alteratif yol da buradan geçiyor. O yol, bir zamanlar Küçükbalıklı ile Demirtaş’ı birbirine bağlıyordu. Şimdi Afet Merkezi’nin yanından başlıyor ve Demirtaş’a çıkıyor.
Yoldaki tek sorun…
Aradaki iki köprünün dar kalması. Köprüler genişletildiğinde bu yol hem Yalova Yolu’nun, hem Eski Gemlik Yolu olarak da bilinen eski çöplük alanının önündeki kavşaktan Demirtaş’a giden yolun en önemli alternatifi.
Bölge zaten Bursa’nın yeni konut bölgesi özelliğini taşıyor ve farklı bir yapılaşma içinde.
Aynı bölgede…
Yani Buttim’de yakında yeni Adliye Sarayı inşaatı başlayacak. Adliye Sarayı ile birlikte Buttim’in tüm yapısı ve çevrenin özellikleri değişecek, bölgede farklı bir yoğunluk oluşacak.
Yine…
Buttim’in hemen önüne, Yalova Yolu ile Doğu Yakın Çevre Yolu’nun kesiştiği noktaya hem Bursa Müftülüğü, hem de 5 bin kişilik kapasitesiyle Bursa’nın en büyük camisi yapılacak.
O bakımdan…
Önünden geçerken yaptığı çağrışımlarla, Panayır’daki Kurban Pazarı arazisi Buttim ve çevresinin değişecek özelliklerine paralel şekilde sağlık yatırımları, ya da daha açık söylemek gerekirse, kent merkezine sıkışıp kalmış hastanelerin taşınabileceği en uygun alan gibi gözüküyor.
En azından bize öyle geldi.