Aslında… Siyasetteki temayül yoklaması geleneği yakın geçmişte daha çok Milli Görüş çizgisindeki partilerde uygulanan bir yöntem olarak dikkat çekti. Refah ve Fazilet’te çok başvurulan yöntemi son dönem AK Parti özellikle adayların belirlenmesi aşamasında parti içi demokrasi uygulaması haline getirdi.
Belki de…
O nedenle Saadet Partisi geçmişteki bu yöntemi sahiplenemedi.
İşte bu yöntem, resmiyeti bulunmayan ve yerele özel tarafıyla olsa bile ilk kez CHP’nin gündemine geldi.
Onu da…
Parti içi demokrasinin bir başlangıcı olması amacıyla CHP İl Başkanı Metin Çelik uyguladı.
Önceki akşam…
İl Yönetim Kurulu, ilçe başkanları ve kurultay delegeleriyle bir toplantı yapan Çelik, yarın başlayacak kurultay öncesinde Parti Meclisi için Bursa’dan 10 başvuru olduğunu söyledi.
Başlangıçta Genel Merkez’e başvuruların tümünü iletme ve isim önermeme kararı olmasına karşın, “Parti Meclisi’nde Bursa’dan kimi görmek istersiniz?” diye sordu.
Cevabın da, dağıtılan kağıtlara yazılmasını istedi.
İşte…
Halen Parti Meclisi Üyesi olarak görev yapan Sena Kaleli, Doç. Dr. Aykan Erdemir, Hüseyin Sezgin’in dışındaki adaylar için yapılan resmi olmayan temayül yoklamasından 3 isim öne çıktı:
Şahin Gençal, Mehmet Küçükaşık, Prof. Dr. Lale Karabıyık.
Bu arada…
Çelik önceki akşam bir toplantı da İl Yönetim Kurulu ile yaptı.
O toplantıda ise…
Yönetim kurulu, Parti Meclisi için Bursa örgütünün adayı olarak iki ismi Genel Merkez’e bildirme yetkisi verdi.
Dün…
İl başkanları toplantısından hemen önce son durumu CHP İl Başkanı Metin Çelik’le konuştuk.
Öncelikle…
Temayül yoklamasından çıkan Gençal, Küçükaşık ve Karabıyık isimlerini Genel Merkez’e iletecek. Sonrası için şunu söyledi:
“İl Yönetim Kurulu bana 2 isim önerme yetkisi verdi. Gerçi bu 2 ismi netleştirmedim ama kafamda bir tablo oluşuyor. Kimleri bildireceğimi söyleyemem, zaten söylemem de şık olmaz.”
Bu durumda…
Kurultay hazırlığı sürerken PM için Bursa’dan Ankara’ya 3’ü temayülden çıkan, 2’si kendine verilen yetkiyle belirlenen 5 isim götüren Çelik, halen PM Üyesi olarak görev yapan Bursa’nın üç siyasetçisiyle ilgili kararı da Genel Merkez’e bıraktı.
