AK Parti Bursa Milletvekili İsmet Su’dan öneri: Denizden gelenler için Yalıçiflik’ten Yenikaraağaç’a tahliye yolu

Yıllar önce… 1994 yerel seçimlerine gidilirken, DYP’li Osmangazi Belediyesi için dönemin ANAP Osmangazi İlçe Başkanı Bener Özcan adeta kâbus gibi olmuştu.
O süreçte…
Özcan bir gün düzenlediği basın toplantısında söze “Bursa’nın en büyük sorunu yolsuzluk” diye başladığında gazeteciler olarak hepimizin gözleri ve kulakları açıldı.
Açıklayacağı önemli yolsuzluk iddiasına ilişkin tek bir kelimeyi bile kaçırmamak için dikkat kesildik. Ama Bener Özcan şunu söyledi:
“Bursa’nın merkezinde yol açılabilecek yer yok. O nedenle en büyük sorun yolsuzluk.”
Geldik bugüne…
Aradan geçen 18 yıl Bursa’nın yol sorununu daha da belirgin hale getirdi.
Gerçi…
Bu dönem kent merkezinde yeni yol açma projeleri biraz daha fazla dikkat çekiyor ama büyüyen kent, yol sorunlarının da değişimine neden oluyor.
Örneğin…
Artık yalnızca kent merkezinde değil, Büyükşehir uygulamasının genişlemesiyle birlikte merkez ilçe konumuna gelen yakın çevre de yol ve yolsuzluk sorununu ciddi şekilde yaşıyor.
Nitekim…
Giderek gelişen, doğalgazla kalıcı ikametin arttığı Mudanya ve çevresi hızlı feribot ve İdobüs’ün de devreye girmesiyle ciddi anlamda ulaşım sorunu yaşadı.
Şu sıralar…
Mudanya Yolu üç şeritli olarak yeniden yapılıyor olsa da, şu bir gerçek ki yakın gelecekte bu yol yine yetersiz kalacak ve başka önlemler aranacak.
İşte…
O döneme ilişkin önemli bir uyarı AK Parti Bursa Milletvekili İsmet Su’dan geldi.
Aslında…
Su’nun düşüncesi, denizyoluyla gelip Bursa trafiğine giren araçları kısa yoldan kent dışına çıkarma amacı taşıyor.
Yani…
Bir anlamda tahliye yolu önerisi özelliği taşıyor.
Dün sohbet ederken, Milletvekili Su düşüncesini şu şekilde ortaya koydu:
“Burgaz artık Bursa’nın İstanbul bağlantı noktası oldu. Kurulan bu denizyolu giderek daha cazip hale geliyor. O nedenle yakında gündeme aynı hatta başka ulaşım türleri de gelebilir.”
Uyarısı şu:
“Bu bölgede gündeme gelecek her yeni proje, zaten sıkıntılı olan yol konusunu daha büyük sorun haline getireceği için şimdiden bazı önlemler alıp hazırlıklar yapmak gerekiyor.”
Bölgeyi iyi tanıyan biri olarak, harita üzerinde hazırlık çalışması yapılan bir noktayı işaret etti:
“İstanbul’dan denizyoluyla gelecek trafiği Bursa’ya sokmadan otoyola bağlamalıyız. Bunun için de Tirilye-Eşkel arasında bulunan Yalıçiftlik’e yeni bir iskele yapılabilir.”
Şöyle devam etti:
“Bu bölgede zaten Tirilye’yi Yenikaraağaç’tan İzmir Yolu’na bağlayan bir yol var. Bu yolu standartlara uygun hale getirirsek, yapılacak iskeleden çıkan araçlar Mudanya ve Bursa trafiğine hiç girmeden, yapılacak otoyola ulaşabilirler.”
Şunu da ekledi:
“İlk gözlemlere göre, yaklaşık 20 kilometrelik bir yol yapımı gerekiyor. Bu da bugünün koşullarında çok büyük bir proje değil.”