YÖK çıldırmış olmalı… Türk dünyasından gelen öğrencilere üniversite kapıları kapanıyor

Türkiye tek başına bir ülke değil. Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar uzanan çok geniş bir coğrafyada yer alan Türk devlet ve topluluklarıyla çok büyük bir aile.
Dahası…
Türkiye, konumu gereği bu geniş coğrafyadaki tüm Türk devlet ve topluluklarına abilik yapıyor, onların hem dünyayla bağlantılarında hem de kalkınmalarında yardımcı oluyor.
Bu kapsamda…
Her yıl Türk dünyası olarak tanımlanan bu geniş coğrafyadan Türkiye’deki üniversitelere binlerce öğrenci geliyor. O öğrenciler burada eğitim alıyorlar ve her biri kardeşimiz olan milletlerini kalkındırmak için ülkelerine geri dönüyorlar.
Bu da bir abi devlet olarak Türkiye’ye sorumluluk yüklüyor.
Ne var ki…
Batı Trakya Türkleri Derneği Bursa Şubesi’nin eski başkanı Ahmet Koç’un gönderdiği elektronik postayı okurken resmen tüylerimiz diken diken oldu.
Koç iletisinde önce Türkiye’nin Türk dünyasıyla ilişkilerini irdeliyor:
“Balkanlarda yaşayan Türk soylu birçok hemşerimiz var. Türkiye’ye iyi öğrenim görmek üzere geliyorlar. Bu seneye kadar ufak tefek sıkıntılarla karşılaşsalar da çok önemli bir sorun olduğu söylenemez. Amaç Türkiye’de yetişen bu kardeşlerimizin, doğup büyüdükleri topraklara geri döndüklerinde Türkiye’nin gönüllü elçisi olmalarını, ayrıca oralardaki Türk ve Müslüman kardeşlerimize liderlik yapmalarını sağlamak.”
Sonra…
“Yıllardır bu böyle devam ediyordu. Fakat bu yıl Balkanlar’daki Türkler yok sayılmaya başlandı” deyip insanı hayretler içinde bırakan kararları anlatıyor:
“İlk önce YÖS kaldırıldı. Sonra ‘Bu sene son olsun, seneye kaldıralım’ noktasına döndü. Artık seneye YÖS kalkmış oldu.”
Devam ediyor:
“Her üniversite şartlarını kendi belirleyecek. Bu sene ön kayıtlarda, ön kayıt diyorum yanlış anlamayın, kesin kayıt değil, her yıl için 10.000 TL öğrencinin hesabında para görmek istiyormuş. Üniversite dört yıllık ise 40.000 TL, altı yıllık ise 60.000 TL.”
Bu çarpıcı rakamların ardından “İlginç değil mi?” diye soran Koç şu yorumu yapıyor:
“Bu kadar parası olmayan Türk soylu öğrenciler ön kayıt bile yaptıramayacak. Mantığı anlayabilen varsa beri gelsin.”
Bir başka çarpıcı rakam daha veriyor:
“Bazı üniversitelerde 25.000 TL’lik harçlardan bahsediyorlarmış. Yani bir yıllık öğrenimin harcı 25.000 TL. Vay vay vay… Türk dünyasındaki kardeşlerimize bakış açısına bakın.”
Şu sorusu çok önemli:
“Yazık vallahi. Türk dünyasındaki öğrenciler bu kadar zengin mi? Yoksa Türk dünyasından gelecek öğrenciler gözden mi çıkarıldı?”
Sonunda da içindeki umudu çağrıya döküyor:
“Tek dayandıkları ülke Türkiye Cumhuriyetiydi. Ben inanıyorum ki bu yanlışa dur diyecek, Türk dünyasının acılarını yüreğinde hisseden bürokratlarımız olaya el koyacaklardır. İçim yanıyor. Eski dernek başkanı olmam nedeniyle Batı Trakyalı öğrencilerden bir çok telefon aldım. Hepsi sitem ediyor, ‘Ne yapacağız?’ diye medet umuyorlar. Verebilecek bir cevabım yok. Sadece ciğerim yanıyor.”