Bu gençler yakında Bursa iş dünyasının bir numarası olacak

Bu gençler yakında Bursa iş dünyasının bir numarası olacak Bursa sanayiinin temelini oluşturan aile şirketlerinde ikinci kuşak eğitimli gençler işbaşına geliyor. İş dünyasının bir numarası olacak gençler sivil toplum örgütlenmesinde de önemli işler başarıyor…

Bursa sanayiinin temelinde aile şirketleri var. Geçmişten gelen aile şirketleri bugüne kadar aile geleneklerine uygun yönetildi.

Günümüzde ise, iş yönetimi anlamında çok ciddi bir değişimin başladığı gözleniyor.

Bu değişim…

Sektörün özelliklerine uygun olarak iyi eğitim almış bu yönde iyi yetişmiş gençlerin yavaş yavaş işbaşına geçmeleriyle başladı.

İşte…

Firma yönetimi ve sanayi üretiminde değişimi sağlayacak, belki de yönetim ihtilali yapacak kadrolar şu dönemde kendilerini sivil toplum yapılanmalarında hazırlıyorlar.

Kısa adı Tügiad olan Türkiye Genç İşadamları Derneği de bunlardan biri.

Bugünün Tügiad yönetimini ve üye yapısını oluşturan gençler, hiç kuşku yok ki çok yakında hem Bursa iş dünyasında şirketlerinin, hem de işadamı örgütlenmelerinin bir numarası olarak kamuoylunun karşısına çıkacaklar.

••••••••••

Türkiye Genç İşadamları Derneği’ni 1986 yılında Jefi Kamhi kurdu. İlk yönetimde Bursa’dan Başkan Yardımcısı sıfatıyla Celal Beysel yer aldı.

İlginç olan şu:

Türkiye genelinde 83’i bayan olmak üzere 35 yaş ortalamasında 642 üyesi bulunan Tügiad, yıllık ciroları yaklaşık 30 milyar dolar olan çok özel bir yapıyı bir araya getirmiş oldu.

Rakamlara göre…

Toplam 56 sektörde faaliyet gösteren Tügiad üyelerinin yıllık ortalama 14 milyar dolar ihracatı, 16 milyar dolar da ithalatı var.

Aynı zamanda Avrupa Genç İşadamları Dernekleri Konfederasyonu üyesi olan Tügiad, 3 yıl da bu çatı örgütlenmesinin başkanlığını yaptı.

Bursa’ya gelince…

2000 yılında, Bursa’nın yetiştirdiği başarılı işadamlarından olan Tügiad Genel Başkanı Muharrem Yılmaz’ın öncülüğünde ve Faruk Aslanoba başkanlığında Bursa Şubesi kuruldu.

Murat Alkan ve Hakan Örüç’ün ardından, Murat Coşkunkan dördüncü dönemde devraldığı Tügiad Bursa Şubesi Başkanlığı’nı beşinci dönemde de sürdürüyor.

Coşkunkan’ın 14 kişilik yönetim kurulunda, Bursa iş dünyasının ve kamuoyunun yakından tanıdığı Ali Tatveren, Baran Çelik, Onur Özkul, Şevki Boran, Aykut Cebel, Erkan Çahantimur, Ferahi Güzelsözlü, Murat Evke, Tolga Çevikel, Cüneyt Cantürk, Haluk Parlamış, Haluk Topbaş ve Ersin Yazıcı gibi, Bursa’da iş ve üretim yapan, istihdam sağlayan, ihracat yapan yeni kuşak işadamları yer alıyor.

••••••••••

Son döneme baktığımızda…

Yani, Murat Coşkunkan yönetimindeki Tügiad Bursa Şubesi’nin adeta büyüme ve güçlenme herakâtı yaşadığı görülüyor.

Öncelikle…

Yönetimi 56 üyeyle devralan Coşkunkan’ın, üyesi sayısını 115’e çıkardığı görülüyor. Bu dikkat çekici büyüme hamlesinin yanında, Coşkunkan döneminin en önemli farklılıklarından biri, ilk kez 7 bayan üye alınması oldu.

Üstelik…

Derneğin bayan üyelerinden biri olan Ferahi Güzelsözlü aynı zamanda Tügiad Bursa Şubesi’nin ilk bayan yönetim kurulu üyesi.

Bu noktada…

Derneğe yeni üye olacak genç işadamlarında; sahip olduğu iş hacmi, üretim, istihdamın yanı sıra ticari itibar, topluma yarar anlayışı ve firma bilinirliği gibi özellikler aranıyor.

Ciddi bir dernek kültürüne sahip olan Tügiad üyeliği için bu kritirlerin konmasının amacı şu:

Yeni bir üye hem Tügiad’tan güç almalı, hem de güç katmalı.

••••••••••

Görüntü ortada…

Tügiad Bursa Şubesi’nin çok güçlü bir üye yapılanması var. Başta da vurguladığımız gibi, bu gençler çok yakında Bursa iş dünyasının bir numarası olacaklar.

Ancak…

Bünyesel güçlü üye ilişkileri olan, üyelerinin gelişimine yönelik ciddi çalışmalar yapan Tügiad, kendini kamuoyundan biraz gizliyor.

Ya da…

Kamuoyu önüne fazla çıkılmadığı için böyle bir görüntü veriyor.

Sevgili Sinan Tunç’un organizasyonuyla buluştuğumuzda, Tügiad Bursa Şubesi Başkanı Murat Coşkunkan’a da düşüncemizi söyledik.

Gördük ki…

O da “çok önemli ve ciddi toplantılar düzenlemelerine karşın, ilgi çekememekten” yakınıyor.

Örneğin…

Gözden uzak kalan çalışmalarından birini şöyle açıkladı:

“Globalleşen dünyada artan rekabet koşullarını göz önüne alarak, gerçek sermayesini yönetecek genç girişimcilere yön vermek amacıyla Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü işbirliğiyle Girişimcilik Hareketleri Projesi başlattık.”

Şunu çok önemsiyor:

“Bursa’da ilk olan bu projenin ilk bölümündeki programı konferanslar oluşturdu. Öğrenciler düzenli olarak konferamslarda birikimlerinden yararlanacakları girişimcilerle bir araya getirildi.”

Şu da çok önemli:

İkinci dönemde ise, konferansların yanında öğrenciler teknik derslerle de desteklendi. Bu projede hedef, genç girişimcilerin sanal bir sermayeyi canlı bir ticari faaliyete dönüştürerek sürekli yükselen trende ulaşmalarını sağlamaktı.”

Uygulamayı da açıkladı:

“6’şar kişilik gruplardan oluşan proje ekiplerinin başına rehber olarak Tügiad üyelerinden birer koç atandı. Böylece ekipler gerçek iş yaşamında karşılaşacakları yönetimsel ve kurumsal konularla ilgili olarak gerçek girişimciler tarafından yönlendirildi.”

Dönem sonunda gençlerin ödüllendirilmesi kadar, Tügiad üyelerinin firmalarında staj yapma şansı yakalamaları da önemli.

Bunun dışında…

Tügiad Bursa Şubesi üyelerinin Ar-Ge amaçlı olarak Almanya’nın Münih kentine yaptıkları gezide BMW üretim tesislerini gezip bilgi almaları da dışa açılım olarak gerçekleşti.

Son dönemde ise…

Ekonomistler, siyasiler, mesleğinde duayen olmuş işadamları aylık toplantılara konuşmacı olarak katıldı.

Devlet Bakanı Faruk Çelik, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Türkonfed Başkanı Celal Beysel, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Özdilek Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, Yeşim Tekstil Ceo’su Şenol Şankaya, Hexagon Danışmanlık ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum, Otomotiv Sanayicileri Derneği Geçmiş Dönem Başkanı Ali İhsan İlkbahar, Ekonomi Yorumcusu Yiğit Bulut, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Tügiad Danışmanı İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Kerem Aklin, Dr. Can Fuat Gürlesel bu isimlerden bazıları oldu.

Tügiad Bursa Şubesi son olarak, cuma günü yenilenebilir enerji konulu çok önemli bir panele de evsahipliği yaptı.

Saksıda meyve fidanıyla balkonlar bahçe gibi

Akşamları kentin gürültüsünden Burgaz’a doğru yol alırken, zaman zaman Geçit çıkışındaki dönel kavşakta bulunan Gençosman Fidancılık’ta, değerli dost Sadak Gençosman’a uğrayıp soluklanıyoruz.

Yıllarca Bursa’da inşaatçılık yapan Sadak Gençosman, hobi olarak ilgilendiği fidancılığı son dönemde dostlarla paylaşma çerçevesinde büyüttü. Onun yüzlerce fidan çeşidinin sıralandığı düzenli bahçesinde geçirdiğimiz her dakika keyif ve huzur veriyor.

Geçen akşam…

Çayımızı içerken dikkatmizi çeken bir şey oldu. Büyük saksılar içindeki bazı fidanlar, âdeta yağmalanırcasına satın alınıp götürülüyor.

İşin sırrını Gençosman açıkladı:

İnsanlar artık kent yaşamından boğuldu. Çeşit çeşit meyve ağaçlarının olduğu bahçelerde yaşamak istiyorlar ama bahçe yok. Onun için balkonlarını bahçeye çevirmeye başladılar.”

Nitekim…

Bahçeyi gezerken gördük. Büyük saksılar içirnde her türlü meyve fidanı var. Limondan portakalaş nardan şeftaliye, elmadan armuda, erikten kiraza her meyve fidanı saksı içinde.

Galiba yeni trend bu.

Bodur fidanların meyveleri, balkonları bahçeye çeviriyor.Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 14-06-2009