Seçim sonuçları, seçmen algısını değiştirir mi? Ekonomik krizden böylesine etkilenen Bursa`da iktidar partisinin eski oylarına yaklaşması çarpıcı. Fakat, genel anlamda seçmen algısının verdiği mesaj AK Parti için külahı öne koyup düşünmeyi gerektiriyor…
Dünyadan yayılıp gelmiş olsa bile, Türkiye ciddi bir ekonomik kriz yaşıyor. Bursa da bu krizden en çok etkilenen illerden biri.
Ağır yaralı tekstilin üstüne, bu krizle otomotiv sıkıntıya girdi. Binlerce kişi işsiz kaldı, ticaret durdu.
Böylesine hasar yaşanan bir ilde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Büyükşehir’de 2004’e göre 6 puan gerilemesi, İl Genel Meclisi’nde de 2007 genel seçimine göre 7 puanlık gerileme yaşanması çok büyük gerileme değil.
Çünkü…
Bu tablonun daha ağır sonuçlar ortaya çıkarması, hatta sonuç değiştirmeye kadar etki etmesi gerekirdi.
O bakımdan…
Normalde bir seçim sonucunu ters yüz edecek her türlü olumsuzluğa karşın Bursa seçmeninin tercihini devamdan yana kullandığını gösteriyor.
Buna karşın…
Türkiye genelinde AK Parti’nin 2007’de yüzde 47’ye çıkar çıkan oyunun yüzde 39’a, hatta 38.9’a gerilemesi, genel anlamda seçmen algısını etkileyebilir.
Düne kadar…
Sorulduğunda “Ben oy vermeyeceğim ama, AK Parti kesim alır” diyenlere rastlanıyordu.
AK Parti’ye hep favori gözüyle bakılıyordu.
Şimdi…
Her seçimde oyunu arttıran parti özelliğini kaybetti. Bu da çıkışın durduğu anlamına geliyor.
Tablo şu:
Güçlü görünüş dönemi sona erdi. Bundan bir adım sonrası, Başbakan Rcep Tayyip Erdoğan ve AK Parti kadrolarının mesajı alıp gerekli adımları atmamaları halinde inişin şiddetlenmesine dönüşebilir.
Kısacası…
Bir sonraki seçim bugünün koşullarına göre AK Parti için çok ciddi risk taşıyor.
Büyükşehir’de partilerinden fazla oy alan adaylar ve bu seçimin sürprizleri: MHP ve Saadet
Seçim sonuçları artık netleşti. Recep Altepe yüzde 47.3 ile Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Onu, yüzde 27 oy ile Sena Kaleli izledi. Mehmet Gazioğlu yüzde 12.5 oy alırken, Hikmet Şahin yüzde 6.1’de kaldı.
Bununla birlikte…
İl Genel Meclisi’nde de Adalet ve Kalkınma Partisi yüzde 43 oy ile seçimin kazananı oldu. Cumhuriyet Halk Partisi yüzde 22.2 ile ikinciliği, Milliyetçi Hareket Partisi yüzde 16.1 ile üçüncülüğü aldı. Demokrat Parti genel sıralamada 5.7 ile dördüncü, Saadet Partisi ise yüzde 5.2 ile beşinci parti oldu.
Sonuçlara bakıldığında öncelikle şunu söylemek gerekiyor:
İl Genel Meclisi oylarına göre, AK Parti oylarında 22 Temmuz 2007’ye göre 7 puanlık bir gerileme söz konusu. CHP bu seçime göre oylarını 4 puan, MHP ve SP ise 2’şer puan arttırmış.
Yani…
Muhalefet partilerinin çıkış trendinde oldukları görülüyor.
Ancak…
Ana muhalefet partisi olan CHP’deki artış kayıtlarda gözükmekle birlikte, ülkenin ve Bursa’nın içinde bulunduğu kriz koşulları nedeniyle alternatif olması gerektiğinden yeterli bulunmuyor.
Buna karşın…
MHP ve SP oylarındaki artış genel değerlendirmelerde çok daha fazla önemseniyor.
Çünkü…
Bu artış trendinin MHP’yi anamuhalefet konumuna doğru götürdüğü kabul ediliyor. Uzun süre sessiz kalan ve AK Parti’yi izlemekle yetindiği düşünülen SP’nin ise, yapılacak ilk genel seçimde barajı aşıp Meclis’e gireceği ve Grup kuracağı tahminleri yapılıyor.
Yani…
Siyaset rüzgarı MHP ve SP’nin yelkenlerini şişirecek bir konjonktüre işaret ediyor.
••••••••••
Bununla birlikte…
Pazar günü yapılan seçimde, Büyükşehir’de adayların aldıkları oy oranlarıyla partilerin oyları karşılaştırıldığında ortaya ilgi çekici bir durum daha çıkıyor.
Örneğin…
AK Parti Adayı Recep Altepe partisinden 4 puan fazla almış. CHP Adayı Sena Kaleli partisinin 5 puan üstüne çıkmış. DP Adayı Hikmet Şahin de partisinden 0.4 puan daha fazla oy toplamış.
Böyle bir tablo içinde, Büyükşehir adayları arasında, seçime kazanma iddiasıyla girip de partisinin gerisinde kalan bir tek aday var:
MHP Adayı Mehmet Gazioğlu.
O da…
İl Genel Meclisi’nde 16.1 oy alan partisi MHP’nin 3.6 puan gerisinde yarışı bitirmiş.
Oysa…
Yarışa başlarken, biz dahil siyaseti izleyen herkes, Gazioğlu’nun özel bir seçmen desteği alabileceğini varsaymıştık. Böyle bir özel desteğin gelmediği gibi, parti seçmeninin bir bölümünün de Büyükşehir’de oyunu farklı tercihlere yönlendirdiği ortaya çıkıyor.
Bu da ayrı bir sıkıntı konusu olsa gerek.
Anketler MHP’yi neden bulamadı?
Seçim öncesi bu sütunlarda iki kez Selçuk Köylüoğlu anketi yayınladık. Seçime 3 gün kala yaptığı son araştırmada ise şu sonucu görmüştü:
AK Parti Recep Altepe yüzde 53.1, CHP Sena Kaleli yüzde 28.1, MHP Mehmet Gazioğlu yüzde 8, DP Hikmet Şahin yüzde 6.8, Diğerleri yüzde 3.4
Sonuçlar ortada…
Özellikle Sena Kaleli ve Hikmet Şahin’i tam bulurken, MHP oylarında sorun yaşandığı, bunun da AK Parti oylarında farklılığa yol açtığı görülüyor.
Dün bu konuyu Köylüoğlu ile konuştuk. O da takılmış. Söylediği şu:
“Başa baş yarış yaşanan Gemlik, İznik, Mudanya sonuçlarını en yakın değerlerle bulduk. Nilüfer’de açık ara CHP’nin kazanacağını, Osmangazi ve Büyükşehir’de AK Parti’nin rahat olacağını gördük.”
Bu noktada…
MHP’nin yüzde 12.5 oy almasını “yanılgıları” görüp yeniden değerlendirme yaptıklarını kaydediyor ve nedeni şöyle açıklıyor:
“Çalışmalarımızda ‘kararsız, cevap yok, hiçbiri’ cevabı veren seçmenler içinde MHP oylarının daha fazla olduğunu göremedik. Bunları dağıtırken de normal kriterlere göre dağıttık. Bu da ağırlıklı parti olduğu için AK Parti oylarının arttırdı, MHP oyları ise düşük kaldı.”
Yani…
Köylüoğlu, seçimde MHP’ye oy verecek seçmenin, kamuoyu araştırmalarında “kararsız, cevap yok, hiçbiri” diyerek kendini gizlediğini düşünüyor.
MHP oylarındaki farklılığı da buna bağlıyor.
O bir rekortmen: İsmail Hakkı Arslan
Bursa siyasetinin, özellikle de Demiryolu altı siyasetinin temel taşları arasında İsmail Hakkı Arslan’ın çok özel yeri var.
O…
Gerçek taban adamı olarak siyaset yapıyor. Herkesin yardımına koştuğu için, bölgesinin sevilen isimleri arasında yer alıyor. Hatta, siyasi kararları etkiliyor.
İsmail Hakkı Arslan yıllarca Doğru Yol Partisi’nde İl Başkan Yardımcılığı ve yönetim kurulu üyelikleri yaptı.
1994 ve 1999 yerel seçimlerinde Osmangazi ve Büyükşehir belediye meclislerine seçildi.
AK Parti’nin kurulmasıyla birlikte bu partiye geçti. 2004’te bir kez daha Osmangazi Belediye Meclisi’ne seçildi. Pazar günü bu göreve yeniden seçilirken, dördüncü dönem seçim kazanmış oldu.
Bu da…
İsmail Hakkı Arslan’a, meclisin en çok seçilen üyesi ünvanı getiriyor. O artık bir rekortmen…
Siyasetten ekonomiye çiçek
Görevlerine devam eden belediye başkanları dün sabah makamlarına gidip oturdular. Yeni seçilenler ise mazbatalarını alacakları günü bekliyorlar.
Bu arada…
Güzel bir geleneğimiz var. Kutlamalar için genelde çiçek gönderiliyor. Bunun da ekonomiye çok önemli katkısı oluyor.
Kulağımıza gelenlere göre, kimi yeni başkanlar çiçek yerine bağış öneriyorlarmış. Bağış elbette yapılsın ama, çiçek geleneğini de unutmamak gerekiyor.
Özellikle bu süreçte siyasetten ekonomiye çiçek desteği daha da önemli.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 31-03-2009