Gizli göç dalgası… Bursa’da Suriyeli sayısı 20 bini buldu

Bursa nüfus olarak Anadolu’nun hemen tüm kentlerinden, Balkan ülkelerinden, Kafkas bölgesinden gelenlerin yaşadığı bir kent.
O nedenle…
Bugüne kadar pek çok göç dalgası ile karşı karşıya kaldı. Yakın zamanda Bulgaristan’dan gelen zorunlu göçü hep birlikte yaşadık. Göç dalgalarının hiçbiri toplumsal sorun olmadı. Gelenler de akrabalarının yanında uyumu kolay sağladı kısa zamanda kent yaşamına katıldı.
Bu kez…
Farklı bir göç dalgası söz konusu. Buna, bir çeşit gizli göç demek de mümkün.
İşte…
O gizli göçün kahramanları olarak Suriyeliler karşımıza çıkıyorlar.
Bursalılar onların varlıklarını önce kavşaklarda dilenen ya da cam silen çocuklarla fark ettiler. Son zamanlarda ise kent merkezine uzak mahallerden yer yer sürtüşme haberleri geliyor.
Suriyeliler çok hızlı bir şekilde Bursa’da çoğalıyorlar. Nasıl çoğaldıklarının öyküsünü Bursa Müftülüğü önderliğinde kurulan Suriyelilere Yardım Derneği’nin yönetim kurulu üyelerinden Fehmi Kılıç anlattı:Suriyeliler
“Suriyeli bir aile gelip beni buldu. Esat zulmünden önce Bursa ile tekstil alışverişi yaptıklarını, o gelişlerinde Çekirge’deki otellerde kaldıklarını, fakat zulümden kaçtıkları için paralarının olmadığını anlattılar. Geçici olarak barınmaları için yardım istediler.”
Aynı zamanda…
Saadet Partisi Gürsu İlçe Yönetim Kurulu Üyesi olan Kılıç şöyle devam etti:
“Ailenin zor durumda olduğunu görünce alıp Gürsu Yenidoğan Mahallesi’ndeki evime getirdim ve misafir ettim.”
Sonrası ilginç:
“Bir gün baktım, 3-4 Suriyeli aile daha geldi. Meğer, misafir ettiğim aile haberim yokken telefon edip kendilerine burada bakıldığını söylemişler ve yakınlarını da çağırmışlar.”
Bu kadar konuğu evinde barındırması mümkün olmayan Fehmi Kılıç, derneğin de yardımıyla gelenleri mahallesindeki boş evlere yerleştiriyor.
Fakat…
Sayı her geçen gün arttığı için Yenidoğan Mahallesi küçük çaplı bir Suriyeliler misafirhanesi haline geliyor.
Gelenler yalnızca Yenidoğan’a yerleşmiyorlar elbette.
Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Selim Sait Terzioğlu, SP İl Başkanı Mehmet Atmaca ve SP İl Basın-Yayın Müşaviri Salih Kocatepe ile birlikte ziyaretimize gelen Kılıç tespitlerini şöyle paylaştı:
“Yenidoğan’daki Suriyeli sayısı 3 bini buldu. Yıldırım’ın çeşitli mahallerindeki sayı 10 bini aşıyor. Ayrıca Emek, Bağlarbaşı, Fatih, Çiftehavuzlar mahallerinde de çok sayıda Suriyeli yaşıyor. Bursa’daki toplam Suriyeli sayısı 20 bini buldu.”
Bir tespit daha paylaştı:
“Bursa Terminali’ne gün aşırı 3-4 otobüs Suriyeli geliyor.”
Görüne o ki…
Kontrolsuz bir ülkeden kaçanlarla kontrolsuz bir göç dalgası söz konusu. Gelenlerin kimi Suriye pasaportu taşıyor, kiminin hiç belgesi yok. Kim oldukları bile belli değil.
O nedenle…
İleride ciddi sorunlar yaşanmadan önlem almak gerekiyor.