DSİ’nin su uyarısıyla hızlı trene güzergah değişince 8 kilometre fazladan tünel yapmak gerekti

Temeli… Bursa Garı’nın yapılacağı yerde, yani Mudanya Yolu’ndan Balat’a girişteki alanda 23 Aralık 2012’de atıldı.
Fakat…
İnşaatı bugüne kadar tünellerde sürdüğü için henüz gözle görülebilir hale gelmedi. Dahası, istasyon yerleri hep tartışma konusu oldu.
O nedenle…
Hızlı tren konusu merak edilen olmakla birlikte Bursa kamuoyunun gündemine eskisi kadar gelmez oldu.
Yalnızca…
AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Hüseyin Şahin zaman zaman gelişmeleri sorguluyor ve bir anlamda siyasi irade adına projenin denetimini sürdürüyor.
Nitekim…
Aradığımızda TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’la tam da bu konuyu konuşuyordu. Sohbetlerine telefon aracılığıyla biz de katıldık.
Karaman’la görüşürken projenin ağır ilerlediği şeklinde kamuoyunda oluşan algıyı anımsattık. O da şunu söyledi:
“İlk projede Bursa-Yenişehir etabı Gölbaşı Gölü’nün altından geçiyordu. Fakat, DSİ gelecekte Bursa’nın suyunun buradan karşılanacağı gerekçesiyle projeye itiraz etti.”
Şu bilgiyi verdi:
“Bunun üzerine hattı güzergahı gölün kuzeyine aldık. Öyle olunca da 8 kilometre fazladan tünel yapmamız gerekti. Buna arazi yapısından kaynaklanan sorunlar eklenince inşaatta arzulanan hıza ulaşılamadı.”
Gelinen noktada…
Ortaya çıkan yeni durumun yol açtığı değişikliği ve alınan önlemleri açıkladı:
“Güzergah değişikliği nedeniyle tüneller çoğalınca Bursa-Yenişehir arasının yapılan ihale koşullarıyla bitirilemeyeceği ortaya çıktı. Şimdi ihaleyi yeniliyoruz. Yenilerken de tünellerin makinayla açılması şartını ihaleye koyuyoruz.”
Ardından…
Tünellerden çıkması için çaba gösterilen hızlı tren hattının önemli bir farkına işaret etti:
“Bursa hattı diğer hatlardan farklı. Çünkü hem yolcu için hızlı tren, hem yük treni hattı olacak. Yani hızlı trenin gidiş-geliş 2 hattıyla, yolcu treninin gidiş-geliş 2 hattı olmak üzere toplam 4 hat ray döşenecek.”
Şunları da ekledi:
“Yenişehir-Bilecik arası için proje çalışması tamamlandı, yıl sonuna doğru bu hattın ihalesini de yaparız.”
Hedefi tekrarladı:
“Hedefimiz değişmedi aslında. 2016’nın sonu, ya da 2017’nin başına hızlı treni yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu hedefte bir sorun olacağını sanmıyorum. Çalışmaların da bundan sonra hızlanacağını düşünüyorum.”