Araştırmadan çıkan sonuç: AK Parti, demokratik açılımın hasarını atlatıyor

Eylül ayının ortalarıydı… Türkiye gündemine hükümet tarafından bir anda demokratik açılım başlığı altında çok tartışılan bir konu getirildi.
Konu gündeme gelir gelmez de büyük fırtınalar koptu.
Bir yanda…
“Artık analar ağlamasın” sloganıyla hükümet ve arkasındaki Adalet ve Kalkınma Partisi sözcüleri, terörü bitirmek için demokratik adımlar atılmasını savunuyorlardı.
Diğer tarafta ise…
Başta Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi olmak üzere muhalefet partilerinin tümü bu demokratik açılıma karşı çıkıyorlardı.
Hatta…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve parti sözcüleri konuşmalarında hükümetin demokratik açılım projesini “vatanı bölmeye yönelik ihanet planı” olarak yorumladılar.
Böyle olunca…
Başta sivil toplum örgütleri, kamuoyu konuyla ilgili sertlik dozu yüksek iddialara dayalı tartışmalar nedeniyle ciddi bir görüş ayrılığı yaşadı.
Hatta…
Demokratik açılımı destekleyip savunanlarla karşı çıkanların tartışmaları zaman zaman toplumsal kamplaşma belirtileri gösterecek seviyeye doğru geldi.
Tam bu aşamada…
Proje kapsamında dağdan inenlerin Habur sınır kapısından yurda girişlerinde Demokratik Toplum Partisi tarafından yapılan karşılama bir anda kahramanların eve dönüşü karşılamasına dönüşünce, zaten kafası karışık olan kamuoyu demokratik açılıma karşı tavır aldı.
Nitekim…
Kamuoyunun vatanın bölüneceği kaygısıyla aldığı tepkisel tutum yapılan kamuoyu araştırmalarına da yansıdı.
Örneğin…
Bir Bursa firması olmasına karşın ülke genelindeki isabetli anketleriyle bilinen Selçuk Köylüoğlu yönetimindeki Sinerji Araştırma’nın yaptığı aylık durum araştırmalarına bu durum çok net şekilde yansıdı.
Sinerji’nin Ekim 2009’da Türkiye genelinde yaptığı araştırmada “Demokratik açılımı destekliyor musunuz?” sorusuna yüzde 32.8 oranında evet cevabı alınırken, yüzde 67.2 oranında da hayır sonucu çıkmıştı.
Sonrasında…
AK Parti Genel Merkezi kamuoyuna demokratik açılımı anlatmak üzere harekete geçti.
Bunun sonucunda…
Kasım 2009’da aylık durum araştırmasında evet yüzdesi biraz kıpırdandı ve yüzde 33.1 olurken, hayır oranı yüzde 66.9’a geriledi.
Aralık ayı sonuçları yüzde 33.4 evet ve yüzde 66.6 hayır olarak gerçekleşti.
Ardından…
Yılbaşından itibaren AK Parti Genel Merkezi demokratik açılımı anlatma toplantılarını yoğunlaştırıp âdeta kampanyaya dönüştürdü.
İşte bu harekete geçmenin sonuçları da, Sinerji’nin değişik bölümlerini bu siteden yayınladığımız 24 Ocak-8 Şubat tarihleri arasındaki son araştırmasına çok net olarak yansıdı.
Buna göre…
Ocak 2010’da “Demokratik açılımı destekliyor musunuz?” sorusuna alınan cevaplar şu tabloyu ortaya çıkarıyor:
Evet: Yüzde 42.6
Hayır: Yüzde 57.4
Bu sonuç da…
Ak Parti Genel Merkezi’nin aldığı kararları hızla uygulamaya koyup, başta partinin il ve ilçe danışma toplantıları olmak üzere her fırsatta demokratik açılımı anlatma çabalarının sonuç verdiğini ve Ekim 2009’dan bu yana tablonun değişmeye başlamasıyla birlikte demokratik açılım nedeniyle anketlere yansıyan oy kaybı sonucu yaşadığı hasarı atlattığını gösteriyor.
Üstelik…
Bu sonucun Batı, Orta ve Doğu olmak üzere üç bölge yapılanmasına yansıması da belli:
Batı’da yüzde 35.8 evet sonucuna karşılık yüzde 64.2 hayır çıkarken, Orta’da yüzde 40.9 evet ve yüzde 59.1 hayır sonucu alındı. Doğu’da ise yüzde 61.9 evet ve yüzde 38.1 hayır sonucu alındı.
Bu arada…
Sinerji’nin son araştırmasında “Kürt kökenli vatandaşlara kötü davranıldığına inanıyor musunuz?” şeklinde bir soru da var.
Soruya…
Ankete katılanlardan yüzde 14.5 oranında evet cevabı verirken, yüzde 85.5 de hayır cevabı alınmış.
Bölgelere göre dağılımda ise Batı’da yüzde 10.6 evet ve yüzde 89.4 hayır, Orta’da yüzde 13.4 evet ve yüzde 86.6 hayır, Doğu’da ise yüzde 26.8 evet ve yüzde 73.2 hayır sonucu ortaya çıkıyor.