Seçmen-siyasi parti ilişkileri ne durumda? İşte ilginç araştırmanın sonucu

Bursa merkezli bir firma olan, ama organizasyonu sayesinde bugüne kadar Türkiye genelinde önemli araştırmalarda imza atan, bunun sonucunda da seçim sonuçlarını her zaman en doğru tahmin eden Selçuk Köylüoğlu liderliğindeki Sinerji Araştırma’nın 24 Ocak-8 Şubat tarihleri arasında 81 ilde yaptığı araştırma ilginç konuları da irdeliyor.
Örneğin…
Araştırmada seçmen-siyasi parti ilişkileri irdelenirken, ankete katılanlara “Son bir ay içinde siyasi partilerden ya da siyasi hareket temsilcilerinden sizi ziyaret eden oldu mu?” diye sorulmuş.
Çıkan tablo çok çarpıcı:
Evet, evde ziyaret eden oldu: Yüzde 1
Evet, işyerinde ziyaret eden oldu: Yüzde 0.7
Evet, başka bir yerde ziyaret eden oldu: Yüzde 0.1
Hayır, kimse ziyaret etmedi: Yüzde 98.2
Bu sonuca…
Araştırmanın sahibi Selçuk Köylüoğlu’nun ilk yorumu şu oldu:
“Türkiye’de seçime 18 ay gibi kısa bir süre kalmasına rağmen, siyasi partilerin seçmenle bire bir kontağının başlamaması ilginç bir sonuç olarak ortaya çıkıyor.”
Ardından…
Gözlemini şu sözlerle dile getirdi:
“Ocak 2010’da siyasi partilerin temsilcilerinin sadece yüzde 2’si kendi siyasi hareketini anlatmak ve sorunları dinlemek için seçmenini ziyaret etmiş. İlerlemiş demokrasilerde hiçbir siyasi parti liderinin, seçime bu kadar az bir süre kala kendi partisinin temsilcilerinin seçmeni bu kadar az ziyaret etmesini kabul etmesi mümkün değil.”
Galiba…
Mevcut siyasi sistemin sorunu da burada. Liderler parti içi gelişmeleri biraz daha önemsiyor olacaklar ki, seçmenle temas noktasında kendi parti örgütlerini harekete geçirecek uygulamalara uzak duruyorlar.
En azından, şimdilik görüntü böyle.
Burada…
Merak edilen bir başka soru ortaya çıkıyor:
Anketin, “Evet, ziyaret etti” bölümündeki toplamı oluşturan yüzde 1.8, yani yüzde 2’lik kesimi acaba hangi parti ya da partiler ziyaret etmiş?
Sinerji Araştırma 81 ilindeki araştırmasında bunu da sormuş.
İşte o yüzde 2’nin dağılımı:
AK Parti yüzde 44.4
CHP yüzde 33.3
MHP yüzde 18.5
TDH yüzde 3.8
Peki…
Bu tablo ne anlama geliyor? Köylüoğlu önce şunu söyledi:
“Türkiye’deki tüm siyasi parti veya hareketler düşünüldüğünde sadece dördünün seçmeni kendi yerinde ziyaret etmesi ilginç bir sonuç.”
Devam etti:
“Bundan daha ilginç olan bir diğer sonuç ise AK Parti, CHP ve MHP’nin Türkiye’deki oy dağılımında ilk üç sırayı paylaşması ve aynı sıralama bazında seçmeni ziyaret etmesi.”
Şunu ekledi:
“Dördüncü sırada Türkiye Değişim Hareketi temsilcilerinin olması ise akıllara ‘Önümüzdeki dönemde, TDH kuracağı parti ile mecliste yer alabilecek mi?’ sorusunu getiriyor.”
Bu noktada…
Şunu özellikle vurgulamak gerekiyor. Sinerji’nin yaptığı kamuoyu araştırmasında mevcut partiler seçmene soruldu.
Mustafa Sarıgül liderliğindeki Türkiye Değişim Hareketi henüz partileşmedi.
Gerçi…
Örgütlenmesini yapıyor ve faaliyet gösteriyor ama TDH parti olarak resmen kurulmadığı için tablolarda yer alamıyor.
Fakat…
TDH ile ilgili fikir verebilecek başka özel işaretler var. Seçmene yöneltilen “Sizi ziyaret eden parti ya da siyasi hareket temsilcisi oldu mu?” sorusu da bunlardan biriydi.