Mümin Ceyhan adını Bursa’da bilenlerin sayısının fazla olduğunu düşünüyoruz. O bir elektrik mühendisi. Ama kazancını Bursa için paylaşan bir yapıya sahip. Yanı sıra, meslek odasında ve siyasette Bursa için üreten isimlerden biri oldu.
İki büyük tutkusu var:
Sorulduğunda büyük tutkularından birini Bursa, diğeri ise kitap olarak tanımlıyor. Çok kitap okumanın yanında, Bursa üzerine yazılmış her esere sahip olmak için çaba gösteriyor.
İşte…
O tutku Mümin Ceyhan’ı sonunda çok geniş bir Bursa kitaplığı sahibi haline getirdi.
Sonrasında…
Yıllarca topladığı çok değerli Bursa kitaplarını evine hapsetmek yerine Bursalılarla paylaşma düşüncesi gelişti. Bir anlamda, sahip olduğu bilgi hazinesini Bursa’ya açmak gerektiğine inandı.
Böylece…
Görükle’de, Ünikent Evleri’nin olduğu sitede Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi’ni 12 Mart 2011’de açtı, çok değerli kitapları Bursa’daki araştırmacıların bilgisine sundu.
Bunu yaparken de…
Bursa’nın çok fazla farkına varamadığına inandığımız değerlerinden biri olan ve Türkiye çapında kütüphaneci olarak kabul ettiğimiz Nezaket Özdemir’in bilgi birikiminden, desteğinden ve emeğinden yararlandı.
Sonuçta…
Mümin Ceyhan’ın kurduğu Bursa Kütüphanesi’nde bugün Bursa üzerine yazılmış 8 bin 400 çok özel kitap, yine Bursa üzerine yazılmış 4 bin makale, geçmişten geleceğe Bursa’yı ölümsüzleştiren 10 bin fotoğraf var.
Ayrıca…
Bursa’daki günlük yaşamla ilgili otobüs biletinden konser duyurusuna, fiyat tarifesinden manyetik kartlara kadar her şey de dosyalarda bulunuyor.
Kütüphanedeki makaleler internette de bursakutuphanesi.com adresinden araştırmacılara hizmet veriyor.
Raflarda bulunan en değerli eserler arasında bugün için Bursa Salnameleri var. 37 ciltlik salnameler araştırmacıların hizmetinde.
Yakın geçmişte…
Namık Kemal Zeybek’in Kültür Bakanı olduğu 1990’lı yıllarda Bursa Müzesi’nden çıkarılıp Ankara’daki Milli Kütüphane’ye götürülen Kadı Sicilleri’ni istemişler. Fakat, Nezaket Özdemir’in çok emeği olan bu eserin mikrofilm kopyaları verilmemiş.
Oysa…
Bursa üzerine araştırmaya açık böyle bir kütüphaneye, en önemlisi değerinin bilindiği bir yere Kadı Sicilleri çok yakışır.
–Bu kütüphaneyi Bursa bilmeli–
2 yıldır hizmet veren Mümin Ceyhan Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi’ni, dostumuz Güler Buğday’ın davetiyle, ama çok geç keşfetmenin mahcubiyetini yaşadık. Güler hanım’a müteşekkiriz. Gezerken de bize kılavuzluk yaptı.
Kitapların tam ortasındaki masada çay içerken çok etkilendik.
Mümin Ceyhan’ı kutluyoruz ama orası üniversitedeki öğretim üyelerinin yararlandıkları yer olarak kalmamalı.
Kent merkezinde belediyelerin restore ettikleri binalardan birinde olsa, Bursa halkı da yararlanır ve kütüphane amacına ulaşır.
Bizden belediyelere duyurması…