Ali Nihat Irkörücü’yü yıllardır tanırız… CHP’nin bugünkü yerel kadroları arasında siyaseti en iyi bilen birkaç kişiden biridir.
CHP’nin her kademesinde görev yaptı. Yıldırım İlçe Başkanlığı yaptı, milletvekili adayı oldu, Parti Meclisi Üyesi olarak üst yönetimde yer aldı.
Parti tabanında etkili olduğunu, gelişmeleri iyi okuyup doğru yorum yaptığını bildiğimiz için arayıp sona eren delege seçimleri ile ilgili düşüncesini sorduk.
“Merkezdeki 3 ilçeyi daha çok izleyebildim, yalnızca bunları değerlendirebilirim” diyerek söze başlayıp bazı yorumlar yaptı.
Örneğin…
Nilüfer’e yönelik gözlemi şu:
“Nilüfer’de ortaya çıkan en önemli gerçek, partinin ikiye ayrılmış olması. Üyelerin yarısı Nilüfer Belediye Başkanı-İlçe Başkanı-Metin Çelik’in hazırladığı listeleri, diğer yarısı da İl yönetiminin desteklediği listeleri onayladı.”
Çıkardığı sonuç şu:
“Yani, belediye imkanlarının kullanılmasına, belediye meclisi üyelerinin müdahil olmasına rağmen Nilüfer’de tablo yarı yarıya oluştu. Hatta İl yönetimini destekleyenlerin sayısının daha fazla olduğunu söyleyenler var.”
Buna da şu yorumu yaptı:
“Bu durum, partililerin Nilüfer Belediyesi yönetiminin delege seçimine müdahil olmasını çok arzu etmediklerini gösteriyor.”
Ardından…
Osmangazi’deki delege seçimiyle ilgili yorumu net yaptı:
“Osmangazi’de tablo büyük oranda mevcut İl yönetiminin destekleyen yapı ortaya çıkardı. Oran vermek gerekirse yüzde 80 civarı diyebilirim.”
Sonra da…
İlçe başkanlığı yaptığı için iyi bildiği Yıldırım’ı ele aldı:
“Yıldırım, İl yönetimini desteklemeyenlerin en çok girişim yaptığı ilçeydi. Asla yan yana gelemeyeceğini söyleyenlerin ilkeleri bir kenara koyup kutsal ittifaklarda bir araya geldiklerini gözlemledim.”
Dikkat çekici rakamlar verdi:
“Bütün olumsuzluklara rağmen, ittifaklarla bir araya gelenlerin hepsinin gücü yaklaşık 135 delege civarında kaldı. Delegenin 265’i de mevcut İl yönetimi ve onlara destek verenlerden oluştu.”
İyi bildiği bölgeden özel bir değerlendirme daha yaptı:
“Partinin üye yapısında önemli değişikliklerin olmasına, geçmişe oranla üye sayısının artmasına rağmen, sadece Yıldırım’a 12. Maddeden bin civarı üye bindirilmesine rağmen yine arzu ettikleri sonuca ulaşamadılar.”
Son noktayı da şu yorumla koydu:
“Kısacası, bu süreç gösterdi ki İl yönetimi delege seçimlerinden güçlenerek çıktı.”
– “Hedefteki yöneticiler”-
Irkörücü’nün üzerinde durduğu bir nokta daha var:
“İl yönetiminde görev yapan ve kurultay delegesi bazı arkadaşların mahallelerinde delege seçilememeleri için yoğun baskılar yapıldı. İttifaklar bunların bir kısmında başarılı oldu ama bir kısmında olamadılar.”
– “Delege değişmedi”-
Delege yapısıyla ilgili Irkörücü’nün değerlendirmesi şu:
“Delege seçimleri başlarken, geçmişte masa başında yapıldığı iddia edilen delegelerle mahallelerde seçilen delegelerin yüzde 70 aynı olacağını söylemiştim. Yanılmadığımı gördüm, o tablo çıkıyor.”