Bosiad işbaşı yaptı ve Türkiye’nin ilk Organize Sanayi Bölgesi’nin yönetimini istedi

Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi olarak ilk kurulduğunda halk arasında Pilot Sanayi olarak biliniyordu. Bursa’dan başlayan pilot uygulama daha sonra Türkiye’nin her yanında sürdürüldü.
Bugün Bursa’da bile sayıları 13’e ulaştı.
Üstelik…
Tüm OSB’lerin dernekleri varken 1961 yılında Türkiye’de ilk olarak kurulan Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nin derneği daha yeni kuruldu.
Bunun da nedenini…
Kısa adı Bosiad olan Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Mustafa Barutçuoğlu dün yönetimiyle birlikte ziyarete geldiğinde açıkladı:
“Türkiye’de şu anda 360 organize sanayi bölgesi faaliyet gösteriyor. Bu bölgelerden 356’sını dernekler yönetiyor. Yalnızca Bursa ve Eskişehir ile Ankara’daki 2 OSB’yi Oda Meclisleri yönetiyor.”
Şu ayrıntıyı da verdi:
“Onların da 3’ü Sanayi Odası, 1’i Ticaret Odası meclisleri tarafından yönetiliyor.”
Tam da bu noktada yasal mevzuatla ilgili önemli bir uyarı yaptı:
“2000 yılında çıkan OSB’ler yasasına göre, yapılanması bitmiş ve kuruluş aşaması tamamlanmış bölgelerde müteşebbis kurulların görevlerinin sona erdiği, OSB yönetimlerinin sanayicilerden seçileceği yer alıyor. “
Tespitini şöyle aktardı:
“Bizim burada bu yasal düzenleme 8 yıl ihmal edilmiş. 2008’de geçici maddede bir değişiklik yapılarak mevcut işleyişin devamı sağlanmış.”
İsteğini açık açık söyledi:
“BTSO Meclisi’nin seçtiği yönetimin verimli olmadığını düşündüğümüz için, Organize Sanayi Bölgesi’nin yasanın da istediği gibi, bölgenin sanayicileri tarafından yönetilmesini istiyoruz.”
Gerekçesi de şu:
“BTSO Meclisi’nin yapısı tüm meslek gruplarını kucaklamak zorunda. Oradaki yapı doğru. Fakat hiç ilgisi olmayan meslek dalları, özellikle ticari faaliyet içeren meslek dalları sanayi bölgeleri için oy kullanıyor.”
Şunu vurguladı:
“OSB yönetimi ve denetiminde sanayici olmayanlar var. O nedenle karar sürecini sağlıklı bulmuyoruz . OSB yönetiminin bize, yani sanayiciye devredilmesini istiyoruz.”