Suyunu ve madeni aldılar, yolunu yapmadılar: Erhan Sevimli’den dağ gerçeği

11 Mayıs’ta… Bursa’nın, temsil ettiği kitle ve yöre olarak en büyük derneği DağDer’in kongresi var. Merinos’taki kongrede 8 aday yarışacak.
Aday sayısı en fazla kongrenin öncesinde, derneğin yola çıktığı çekirdek kadroda yer alan Erhan Sevimli’yle sohbet ettik.
DağDer’in doğuşunu anımsattı:
“12 Eylül 1980 darbesinden sonraki günlerde Dağ-Der fikri, CHP Orhaneli İlçe Başkanlığı yapan Emekli Albay Cemil Ünsal’dan çıktı. Cemal Külahlı ve Gürel Yıldız’la birlikte oturup konuştuk. Rahmetli Cemil Albay, dağlıların örgütlenmesi gerektiğini söyledi.”
Şunu anımsattı:
“Hiçbir partinin arka bahçesi olmasın diye karar aldık. Arkadaşlar kurucu oldular. Fakat 12 Eylül yönetimi il başkanlarına yasak getirdi. Ben darbe sırasında CHP İl Başkanı olduğum için yasaklıydım, kurucu olamadım.”
Üzerinde durduğu şu:
“Bizim bölgenin mağduriyetleri var. Su havzası olduğumuz için sanayi yatırımı yapılmadı. Fakat yarım yamalak madenler su kaynaklarını ve havayı kirletti. Adronos Çayı batısı kötü durumda.”
Adresi de gösterdi:
“Bölgeye Termik Santral yapıldı, filtreleri çalıştırılmadığı için akciğer kanseri inanılmaz yayıldı. Ülkeye yararı olacak projenin maalesef bölgeye zararı oldu. Kimseye de sesimizi duyuramadık.”
Ardından…
“Dağ bölgesinin suyunu da aldılar” deyip şunu anımsattı:
“Zaman zaman yazıyorsun… İstanbul’dan Antalya’ya yol Orhaneli’den geçecekti. Projesi yapıldı, ama iptal edildi. O yol geçseydi, dağ bölgesi büyük merkezlere direkt bağlanacaktı, ama yapmadılar.”
Şuna dikkat çekti:
“Kuruluştaki partiler üstü ilkesi sonradan delindi. Erkan Aydın dönemi toplumsal hareketlerle özel bir dönem oldu. O dönem dağ kenetlenince ikinci termik engellendi.”
Sonra da…
“Madenlerini ve suyunu aldılar, ama hiçbir şey yapmadılar” deyip adaylara hedef gösterdi:
“Adaylar dağın sorunlarını çözmeye ve hakkını aramaya odaklanmalı.”