Cumhuriyet tarihinin rekoru: Zeytinin ‘var’ yılında 99 bin 300 ton ürün

Başarılı ekonomi gazetecisiydi… 2003’te Doğan Haber Ajansı’nda muhabir olarak başlayan gazetecilik yaşamında Hürriyet Bursa’da ekonomi haberlerine yoğunlaşması Sercan Uslubaş’ın yolunu da belirledi.
Ardından…
Ekohaber Gazetesi’nde 10 yıl Yazı İşleri Müdürü olarak görev yaptı. Şimdi de Marmarabirlik Basın Müşaviri olarak yeni bir sayfa açtı.
Artık…
Soran, araştıran, haber ve röportaj yapan, sayfada değerlendiren gazeteci değil, masanın karşı tarafında kurumsal bilgi veren konumunda.
Nitekim…
Sohbet ederken konu zeytin üretiminin doğal dengesinden söz açıldı. Bilindiği gibi, ağaçlar bir yıl çok zeytin veriyor ve “var yılı” deniyor, ertesi yıl üretim düşüyor ve “yok yılı” kabul ediliyor.
Bu yıl zeytinin var yılı olduğu için, üretim rakamlarını merak ettik. Yeni kimliğiyle, Marmarabirlik Basın Müşaviri Sercan Uslubaş şu bilgiyi verdi:
“Bu yıl zeytinde rekolte yüksek. Üreticilerimiz Marmarabirlik’e 99 bin 300 ton ürün beyanı yaptılar. Neredeyse 100 bin ton.  Bu rekolte, Cumhuriyet tarihinin üretim rekoru anlamına geliyor.”
Bunun üzerine…
“Üretim rekorunun kırıldığı zeytinin var yılında, Marmarabirlik beyan edilen 99 bin 300 ton zeytini üreticiden alabilecek mi?” diye sorduk.
Şunu söyledi:
“Marmarabirlik tüm şartları zorlayıp alabileceği zeytin miktarını 60 bin tona çıkardı. Geçen yıl bu rakam 35 bin tondu. Üreticiye 437 milyon lira ödeme yapılacak.”
Şunu da ekledi:
“Pandemiyle başlayan zor bir dönem var. 2020’den beri bu zor dönemde Marmarabirlik yeni yatırımlar yapabilir, depolarını büyütebilir ve kapasiteyi arttırabilirdi. Fakat kriz yıllarında üreticiye daha yüksek oranlar vererek destek olmayı seçti.”
Doğru bir yaklaşım…
Çünkü,  üretici ayakta kalabilirse üretim sürdürülebilir olur.
Biz de…
Üreticiyi önceleyen tercihi nedeniyle Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa’yı kutluyoruz.