Bursa Teknik Üniversitesi sanayi sorunlarını çözen üniversite olmak istiyor

90’lı yılların başıydı… Atatürk’ün Bursa’ya emaneti Merinos fabrikasının ekonomik ömrünü doldurmuş olması nedeniyle yerinde, Bursa’nın sanayi kimliğine uygun, mekanik ve teknolojiyi birleştiren mekatronik eğitimi verecek üniversite kurulması girişimleri vardı.
O girişimler sonuç vermedi, ama 2010 Temmuz’da kent kimliğine uygun Bursa Teknik Üniversitesi kuruldu.
İlginçtir…
Kurulduğunda yeri olmayan BTÜ, o dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Altepe’nin tahsis ettiği Merinos’taki binada doğdu. Merinos salonlarında eğitime başlasa da, 2016’da Orhangazi Yerleşkesi’ne taşındı.
Sabah…
Orhangazi Yerleşkesi’ne adım attığımızda, gözümüzün önünden bunlar geçti.
Dahası…
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar’ın Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Sinan Uyanık ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Akdoğan ile Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Furkan Polat ve Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Şeyhmus Küpeli’yle birlikte Olay Medya’yı ağırladığı sohbet çok keyifliydi.
Keyfi de…
Bursa Teknik Üniversitesi’nin kente yaklaşımını ilk ağızdan dinlemekten kaynaklandı.
Örneğin…
Rektör Hoca, sanayicilere şöyle seslendi:
“Sorun Çözüm Panayırı projesi yaptık. Sanayicilerimize, ‘Her sektörün sorunları var, gelin akademik akılla birlikte çözelim’ çağrısı yapıyoruz.”
Ardından…
Mayısta otomotiv ve haziranda tekstil çalıştayları yaptıklarını anımsatıp, “Sektör odaklı daha yoğun çalışmak istiyoruz” dedi.
Üniversite-sanayi işbirliğinde firmaların Ar-Ge Merkezi kurmalarına, varsa sürdürmelerine destek olabileceklerini, ya da üstlenebileceklerini ifade eden Prof. Dr. Çağlar hedeflerini de açıkladı:
“Sanayiciye destek olan, sanayiden de güç alan üniversite olmak istiyoruz.”
Şunu da ekledi:
“Sanayi şehrinde, sanayinin sorunlarını çözen üniversite olmak istiyoruz.”