Bursa’nın en değerli yerinde, kente değer katacak ‘revaklı’ bir meydan doğuyor

OSMANGAZI MEYDANI OLAY MEDYA GEZISI
OSMANGAZI MEYDANI OLAY MEDYA GEZISI

Bursa’nın… Tophane’deki surların dışına çıkması binlerce yıl almış. Yeni bir kent olarak imarı da yüzyıllar sürmüş, ama son 45 yılda ovaya çok hızlı ulaştı.
1966’da…
Kent merkezi dışında olan Santral Garaj’a ulaşmak için Fevzi Çakmak Caddesi açıldı. 1977’de Ankara ve İzmir yönlerinden gelip devam edecek araçların kent içine girmemeleri için transit yol yapıldı.
Ne var ki…
Bu yol 20 yılda tıkandı ve 1999 yerel seçimi gündemine Kestel’den Görükle’ye kesintisiz ulaşım girdi. Bunu da 2004’te rahmetli Hikmet Şahin çözdü.
Salı günü…
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar yapımı devam eden Osmangazi Meydanı’Olay Medya’ya gezdirirken bunları düşündük.
Çocukluğumuzun kent dışı bölgesi artık kentin en değerli yeri oldu.
Üstelik…
Bursa’nın kentleşme geleceğine sağlıklı imza atılacaksa, burada doğru projeyi kente kazandırmak gerekiyordu.
Gördük ki…
Dündar da aynı duyarlılıkla davranıyor ve kente atılan imza olacak bir projeyi sürdürüyor. İnşaat alanında şunu da düşündük:
Eskiden meydan denildiğinde ya büyük yeşil alan, ya da geniş ve boş zemin beklenirdi. Şimdi bu anlayış da değişti.
Dündar da…
Eski çöküntü bölgesinin kamulaştırılmasıyla elde edilen bölgede kentin yeni meydanı olarak beklenen Osmangazi Meydanı projesini şöyle anlattı:
“Burası Bursa’nın en kıymetli bölgesi. Böyle bir merkezde tek yönlü proje kamuya zarar verir. Meydanlarda kamu binaları olur. Osmangazi Belediyesi de mimarisiyle meydanla bütünleşecek.”
Projenin en temel özelliği, kente değer katan yanı:
“Yeraltında 4 kat, 2 bin araçlık otopark var. Nikah Dairesi, Millet Kıraathanesi, sosyal donatı alanları olacak. Tarihi Hanlar’la çağrıştıracak revaklar çevreleyecek. Kente değer katan meydan olacak.”
Açıkçası…
2023’te bitmesi planlanan, ancak 29 Ekim’de sürprize hazırlanılan meydanın inşaatını gezerken bile etkilendik.
Bittiğinde çok keyifli bir yer olacak.