Tarihi Geçit Köprüsü’nü ortaya çıkarıp tıkanan Mudanya Yolu’nu çözmek Karayolları’nın görevi

GECIT KOPRUSU
GECIT KOPRUSU

Arşivimize bakınca… Geçit-Bademli arasındaki köprülerde ortaya çıkan ve Mudanya Yolu trafiğini tıkayan sorunla ilgili onlarca yazımızı gördük.
Sorun şu…
Bademli Kavşağı’ndan Geçit’e gelişte, üzerinden geçenlerin fark edemedikleri Cumhuriyet dönemi Bursa’daki ilk kemerli taş köprüsü var. Burada 3 şeritli Mudanya Yolu 2 şeride düşünce trafik geriye doğru şişiyor.
Özellikle…
Bademli bölgesinde özel okul sayısı 30’u, Çağrışan’da 10’u aştığı için öğrenci bırakan okul servisleri dönüşte Acemler’den beter trafik ortaya çıkarıyor.
Aslında…
2013’te Mudanya Yolu yenilendiğinde Karayolları gündeminde bu köprü vardı. Tarihi Geçit Köprüsü korunurken, Geçit’ten Mudanya’ya gidişte olan ve o da trafiği 2 şeride düşüren yeni köprü genişletilecekti.
Ne var ki…
Mudanya Yolu’nun Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesiyle proje kaldı.
Şimdilerde…
Artan yerleşim ve çoğalan okulların yanında önümüzdeki yıl 4 bin öğrenciyle Mudanya Üniversitesi’nin açılacak olması köprüleri yeniden gündeme getirdi.
20 Eylül günü, “Mudanya Yolu’nu Karayolları’nın geri alması ve köprüleri yapması” çağrısında bulunmuştuk. Dostlarla sohbet ederken, “O köprü tarihi olduğu için Karayolları’nın görevi” görüşü ortaya çıktı.
Bunun üzerine…
Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Hayrettin Eldemir’i arayıp sorduk. Net bir cevap verdi:
“2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında yer alan ve korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmiş tarihi köprülerin bakım ve onarımını yapmak veya yaptırmakla görevli kurum Karayolları Genel Müdürlüğü’dür.”
Ardından…
“Büyükşehir’in yolu alması önemli değil” deyip şunu söyledi:
“Setbaşı Köprüsü’nü bile Karayolları yapar. Nitekim Tatarlar Köprüsü projelerini yakın zamanda Karayolları yaptırdı ve Kurul’ca onaylandı.”
Akla gelen soru şu: Devrettiği yolda Karayolları köprüleri yapar mı?
Yaptırabilirsen yapar elbette.