Bursa’ya getirmek kolay olmadı… Önce kenti aydınlattı, şimdi fabrikaları ısıtacak

OVAAKCA DOGALGAZ CEVRiM SANTRALI VE AK PARTi BURSA MiLLETVEKiLi DR MUSTAFGA ESGiN ZiYARETi
OVAAKCA DOGALGAZ CEVRiM SANTRALI VE AK PARTi BURSA MiLLETVEKiLi DR MUSTAFGA ESGiN ZiYARETi

1992 yılıydı… Dönemin Başbakanı olan rahmetli Süleyman Demirel çeşitli anlaşmalar için Japonya’yı ziyaret ediyordu. Heyette, hükümetin iki numaralı ismi olarak dönemin Devlet Bakanı Cavit Çağlar da vardı.
Gezi sırasında…
Tokyo’dan Çağlar aradı ve şu bilgiyi verdi:
“Japonya Türkiye’de üç büyük doğalgaz çevrim santralı kuruyor. Birini Bursa’ya istedim, Başbakan da onayladı.”
O dönem…
Türkiye’de elektrik üretiminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle elektrik sorunu yaşanıyordu. Çağlar’ın üzerinde durduğu da buydu:
“Bursa ve çevresinde elektrik kesintisi olmayacak, sanayi rahatlayacak. Türkiye elektrik ihtiyacının önemli bölümünü de bu santral karşılayacak.”
Yazımızı…
Olay gazetesi de alıp manşetine taşıdı ve hem Bursa, hem Türkiye öğrendi.
Sonrasında…
Demirel’in Cumhurbaşkanı ve rahmetli Necmettin Erbakan’ın da Başbakan olduğu 1996 yılında Ovaakça Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı temel atma törenine katıldık, 32 ay sonra da 28 Kasım 1998 günü açılış törenini izledik.
Açılışta…
Cumhurbaşkanı yine Demirel’di. Başbakan ise geçtiğimiz günlerde vefat eden Mesut Yılmaz’dı.
Bugün…
Değeri daha da iyi anlaşılan, Ovaakça Doğalgaz Çevrim Santralı hem Bursa’nın, hem de ülkenin elektriğinin önemli bölümünü üretiyor.
İşte…
Bursa’ya böyle kazandırılan ve ürettiği elektrikle çok önemli olan Çevrim Santralı şimdi yeni bir misyon üstlenmeye hazırlanıyor.
O da…
AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’in santrale yaptığı ziyaret sırasında ortaya çıktı.
Buna göre…
Elektrik dönüştürülmesi sırasında sıkışan gazın soğutulması sırasında yüksek ısıyla ortaya buhar çıkıyor. Bu buharla, kısa adı DOSAB olan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların ısıtılması gündemde.
Esgin heyecanlı:
“Teknik açıdan mümkün olan sistem için görüşmeler sürüyor. Sonuca da çok yaklaşıldığını öğrendim. Proje, Türkiye’de ilk olacak.”