Kirletici olmayan ‘katma değeri yüksek sanayi’ için yeni yerler aranıyor

SANAYi VE TEKNOLOJi BAKAN YARDIMCISI HASAN BUYUKDEDE HAKAN CAVUSOGLU BURSA VALiSi YAKUP CANBOLAT
SANAYi VE TEKNOLOJi BAKAN YARDIMCISI HASAN BUYUKDEDE HAKAN CAVUSOGLU BURSA VALiSi YAKUP CANBOLAT

Asır öncesi değil… 1960’lı yılların ortalarına kadar dokuma atölyeleri tekstilin üretim merkeziydi, evlerin altındaki deverelerde iplik çekilirdi. Merinos ve İpekiş kentin iki büyük fabrikasıydı ve oralarda çalışmak ayrıcalıktı.
60’lı yılların ortalarında Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi devreye girdi ve Pilot Sanayi adıyla Türkiye’ye öncülük etti.
Şimdi…
Bursa’daki organize sanayi bölgeleri 23’e ulaştı, ama kabına sığamayan ve sürekli büyüyen sanayi için yer sorunu gündemden düşmüyor.
İşte…
Bu konuyu tüm yönleriyle ele almak ve çözümlerini incelemek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede geldi.
Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın makamında yapılan toplantı çıkışında, son Başbakan Yardımcısı olan AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu’na neler konuşulduğunu sorduk.
Önce…
Geniş perspektiften bakışıyla çerçeveyi çizdi:
“Bursa çok yönlü bir şehir. Turizm, tarım, tarih, kültür şehri. Aynı zamanda en önemli özelliklerinden birdi sanayi şehri olması. Üstelik, sanayi geçmişi ve sanayi altyapısı çok güçlü olan bir şehir.”
Şunu özellikle vurguladı:
“Bursa sanayi gücünü gerek istihdamıyla, gerek ihracatıyla günden güne pekiştiren bir şehir. Örneğin, bu dönemde pandemi nedeniyle yaşanan sıkıntılara rağmen Bursa’nın istihdamı ciddi şekilde arttı. Bu çok önemli.”
Şöyle devam etti:
“O nedenle, sanayicilerimizin beklentileri var. O beklentilerin ilk sıralarında yer alan konulardan biri yeni yatırımlar için yer sorunu. Çünkü sanayi arsalarımız hem kıt, hem değeri ateş pahası.”
Ardından…
“Hem şehir içinde kalmış KOBİ’lerimizi büyütüp şehir dışına çıkarmak, hem yabancı yatırımcının Bursa tercihini teşvik ederken yer sorununu çözmek gerekiyor. Çünkü Türkiye’ye gelen yabancı yatırımcı önce Bursa’yı tercih ediyor” dedi ve şu bilgiyi verdi:
“Sayın Valimiz Yakup Canbolat’un makamındaki toplantıda bütün bunları konuştuk. Sanayi arsalarının pahalı olmasını ve yer sıkıntısını ele aldık. Büyüyen, ama kirletici olmayan katma değeri yüksek sanayimiz için yeni arayışlar üzerinde durduk.”