Türkiye eski dostları olan Asya ve Pasifik ülkelerini ziyaret etti, Türk malı savunma sistemlerini anlattı

1. YAZI İÇİN ASYA VE PASİFİK SAVUNMA SANAYİ GEZİSİ HÜSEŞİN ŞAHİN, FİKRİ IŞIKGörünen o ki… Türkiye bölgesinde yaşadığı sorunlar ve Avrupa’da karşı karşıya kaldığı krizlerden sonra dünyadaki dostlarına biraz daha fazla ilgi göstermeye başladı.
Nitekim…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temas noktasında sıkıntı yaşadığımız Afrika’nın göbeğine diplomatik bir ziyaret yaptı.
O ziyaret sürerken…
Dünyanın doğusundaki bir başka bölgede bir başka Türk heyeti de hem eski dostların gönüllerini yeniden fethetme gezisi yapıyor, hem de savunma sanayi kapsamında Türkiye’nin ürettiği malzemelerin dış pazarlara açılması için görüşmeler yapıyorlardı.
Gezi…
Savunma sanayi pazarlaması için yapılan ilk dış gezi olması açısından biraz daha farklı önem kazanıyor.
İşte…
Asya’da ve Pasifik’te yollara düşen o ikinci heyetin başında Milli Savunma Bakanı Fikri Işık vardı. Işık’ın yanındaysa, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili olarak görev yapan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin yer alıyordu.
Gezinin ilk durağı Pakistan oldu.
Burada…
Pakistan’ın Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile çok verimli görüşmeler yapıldı. Görüşmelere Pakistan ordusunun Deniz, Hava, Kara kuvvet komutanları da katıldı.
Ardından…
Türk heyeti, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ile görüştü.
Bu görüşmede Türkiye ve Pakistan arasındaki ikili ilişkiler yanında, Türk savunma sanayi sistemleri en önemli gündem maddesiydi.
İkinci durak Singapur oldu.
Burada…
15.’si yapılan Asya Güvenlik Zirvesi’ne Türkiye’nin gözlemci olma isteği ilk kez kabul edildiği için daha farklı bir mutluluk ortaya çıktı.
Hatta…
Milli Savunma Bakanı Işık, gözlemci olduğumuz zirvede bir de konuşma yaptı.
Fakat…
En önemli sürpriz Singapur Cumhurbaşkanı Tony Tan Keng Yam’dan geldi. Zirveye katılan çok sayıda Asya ülkesinin liderleri onuruna verilen yemekte, Cumhurbaşkanı Yam kendi masasına Türk Milli Savunma Bakanı Işık’ı da aldı.
Ardından…
Gezinin üçüncü durağı olan Afganistan’a geçildi.
İlk görüşme Afganistan Milli Savunma Bakanı ve Cumhurbaşkanı Ulusal Güvenlik Danışmanı ile yapıldı.
Kuvvet komutanlarının da katıldıkları bu görüşmenin ardından Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani Ahmedzai ziyaret edildi. Görüşmede de iki ülke ilişkileri ve Türk savunma sistemleri ele alındı.
Diğer ülkelerde olduğu gibi, Afganistan’da da, Türk savunma sistemleri ve araçlarının tanıtımları yapıldı.
Bir anlamda…
Savunma sanayi tanıtımı yapılırken, Asya ve Pasifik’teki eski dost ülkelerle ilişkileri geliştirip gönülleri fetheden pratik bir gezi oldu.