Amerika’da düşünce üreten Bursa siyasetçisi Aykan Erdemir’e büyük onur: İnanç Özgürlüğü Ödülü

AYKAN ERDEMİR VE MİNE YILDIRIM
AYKAN ERDEMİR VE MİNE YILDIRIM

Anımsıyoruz da… 2011 genel seçimine gidilirken CHP Bursa Milletvekili Adayı gösterildiğinde, Aykan Erdemir siyasetin bildiği bir isim değildi.
ODTÜ’nün genç öğretim üyesi olarak yıldızı parlak bir akademisyendi. Fakat siyasi yaklaşım ve tarzına yönelik kimsenin bilgisi yoktu.
Ailesi Bursalı olan Erdemir geldi ve kısa sürede kendini önce CHP örgütüne, sonra Bursa’ya sevdirdi. Gençti, dinamikti, farklı şeyler söylüyordu.
Ardından…
CHP Genel Merkezi de onun farklılığını fark etti ve özel görevler verdi. Alevilik, antisemitizm, nefret suçları gibi konularda bilimsel çalışmalar yanında, bu alandaki sempozyum ve kurultaylara CHP’yi temsilen katıldı. Parti Meclisi’ne de seçildi.
7 Haziran 2015 için CHP’ye milletvekili aday adaylığı başvurusu yapmadı. Aynı şekilde 1 Kasım seçiminde de başvurmadı. Milletvekilliği 1 dönem sürdükten sonra üniversitesi ODTÜ’ye geri döndü. Bu yılın başında da Bilkent Üniversitesi’ne geçti.
Sonrasında…
Amerika’nın önde gelen düşüncü kuruluşlarından Demokrasileri Koruma Vakfı’nda kıdemli analist olarak görev almak üzere Washington’a gitti.
3 ayı aşkın süredir Amerika’da olduğu için görüşemiyorduk. Ulaştığı başarıyı Hürriyet gazetesinin internet sitesinde Tolga Tanış’ın haberinden öğrendik. Haberde…
“İnanç özgürlüğü konusunda faaliyet gösteren kişilere verilen, bu alanda dünyanın en prestijli ödülü olan Stefanus İnanç Özgürlüğü Ödülü’ne 2016’da iki Türk layık görüldü” denildikten sonra ödül alan Türkler şöyle açıklanıyordu:
“Azınlık hakları konusunda çalışan Mine Yıldırım ve nefret suçlarıyla mücadele eden CHP eski milletvekili Aykan Erdemir’e ödülleri Norveç’te verildi.”
Üstelik…
Haberde yer alan bilgilere göre, Norveç Parlamentosu’nda ağırlanıp birer konuşma yapmaları sağlanan Erdemir ve Yıldırım’ın ünlü illüstratörlerden Roar Hoganz tarafından çizilmiş portreleri Norveç’in en çok satan gazetesi VG’de yayımlanmış.
Çizgilerde…
Erdemir ve Yıldırım bir kafede tartışma halindeyken, arkalarındaki masada da Fatih Sultan Mehmet önündeki kupadan kahve içerken canlandırılmış.
Bütün bunları okuyunca,  öncelikle bir Bursa siyasetçisine verilen uluslararası ödül nedeniyle gurur duyduk.
Çünkü…
Sıradan bir ödül değil, “dünyada inanç özgürlüğünü savunan en etkin insan hakları kuruluşu tarafından onurlandırılma” söz konusu.
Biz de…
Büyük bir onur olan ödülü nedeniyle Aykan Erdemir’i kutluyoruz.