Masum Türker’in sürpriz kararı… Başka partilerde çağrı yapılırken bırakma kararı DSP’den geldi

DSP PARTİ MECLİSİ ÜYESİ MURAT ÖZBİLGE
DSP PARTİ MECLİSİ ÜYESİ MURAT ÖZBİLGE

Geçen süreçte… Masum Türker’in iyi niyetli bir ekip çalışmasıyla DSP’yi yeniden canlandırmak için çaba harcadığına tanık olduk.
Ne var ki…
1 Kasım seçiminin ardından sürpriz bir şekilde “Artık buraya kadar” kararı verdi. Üstelik, CHP ve MHP’de tabanın değişim istekleri ortaya çıkmışken, Türker kendisinden beklenti olmadığı halde bırakma kararı aldı.
Bunu da…
Geçen hafta Ankara’da yapılan Parti Meclisi ve il başkanları ortak toplantısı sonunda açıkladı. Olağanüstü kurultay kararını arkadaşlarına duyurduktan sonra, “Şimdi ben çıkıyorum, siz toplantıya devam edin ve aranızdan bir genel başkan belirleyin” deyip ayrıldı.
Sonrasını…
DSP Parti Meclisi Üyesi Murat Özbilge sohbetimiz sırasında şöyle anlattı:
“Siyasette tutarlılığın ve ilkeli duruşun adresi DSP her seçim gibi 1 Kasım seçiminin de siyasal muhasebesini yaptı ve olağanüstü kurultaya gidiyor.”
Toplantıda bırakma kararını açıklayan Türker’in gerekçe göstermediğini ifade eden Özbilge yaşananları şöyle aktardı:
“Parti Meclisi ve Merkez Disiplin Kurulu üyeleriyle il başkanları toplantıya Genel Sekreter Hasan Erçelebi başkanlığında devam ettik. Yaptığımız istişarelerde Genel Başkan Yardımcısı ve Örgüt Kurulu Başkanı Önder Aksakal’ın adaylığına karar verdik.”
Kendisinin de Aksakal’ı desteklediğini ve birlikte hareket ettiğini ifade eden Özbilge’nin bakışı şu:
“Solda ve siyasal yelpazede örnek olması gereken bir davranış. Umarız başkaları da örnek alır ve siyaset normal ayarlarına döner.”

30 yıllık DSP’de 7 genel başkan

Demokratik Sol Parti’nin siyasi geçmişine baktığımızda, 14 Kasım 1985’te Rahşan Ecevit’in genel başkanlığında kurulduğunu görüyoruz. 13 Eylül 1987’de Bülent Ecevit genel başkanlığı üstlendi. 7 Mart 1988’de Necdet Karababa genel başkan oldu, ama 15 Ocak 1989’da Bülent Ecevit geri döndü.
İktidar döneminden sonra 25 Temmuz 2004’te Zeki Sezer genel başkan seçildi. 12 Nisan 2009’da 1 aylık görevle Saffet Başaran vekalet etti ve 17 Mayıs 2009’da Masum Türker göreve geldi.
Yani DSP’de Ecevit 2 kez olmak üzere 30 yılda 7 genel başkan görev yaptı.