Bu seçimin kriteri de, ilgi yoğunluğu da değişti: AK Parti tek başına iktidara gelir mi?

Eskiden… Seçime gidilirken partiler iktidar iddialarını sergiler, vatandaştan da tek başına iktidar için oy isterlerdi. Partilerin taraftarları, ya da seçmenleri de kendi partileri üzerinden düşüncelerini dile getirirlerdi.
Bu seçimde ilgi merkezi değişti.
Sandığa 1 gün kala yapılan tartışmalara baktığımızda, “Hangi partinin en çok milletvekili çıkarıp seçimi kazanacağı” tahminleri gündeme gelmiyor. Onun yerine herkesin tartıştığı bir soru var:
“AK Parti tek başına iktidar olabilecek kadar milletvekili çıkarabilir mi, çıkaramaz mı?”
Nitekim…
Biz dahil gazeteciler başta olmak üzere herkes, AK Parti sözcülerine tek başına iktidar içtin gerekli olan 276 milletvekili sayısına ulaşılıp ulaşılamadığını soruyor.
Sorulara…
Kimi “Kıl payı geçtik” cevabı veriyor, kimi “bıçak sırtı” yorumu yapıyor.
AK Parti’nin kaç milletvekili çıkaracağına ve tek başına iktidar olup olamayacağına elbette yarın sandıkta millet karar verecek. Onun için cevapları tartışmak bugün doğru değil.
Gerçi…
Seçime iktidarda giren partiler diğerlerinden fazla konuşulurlar ve daha çok tartışılırlar. Hatta eleştiri oklarına da daha fazla hedef olurlar.
Ancak…
7 Haziran’da oy kaybettiği için tökezleyen ve tek başına hükümeti kuramayan iktidar partisinin 1 Kasım seçiminden nasıl çıkacağı tartışmasının seçimin bile önüne geçmesi dikkat çekici.
Bu noktada…
Yine ilk kez karşılaşılan bir duruma da dikkat çekmek gerekiyor:
Geçmiş seçimlere gidilirken siyasi partiler koalisyon sözünü pek ağızlarına almazdı. 7 Haziran’ın da etkisiyle olsa gerek, ilk kez bu seçim siyasi parti liderleri koalisyona hazır oldukları mesajı veriyorlar.
Kısacası…
Atmosferiyle, gerekçesiyle, terörün korkusuyla, tartışmalarıyla, beklentileriyle, hedefleriyle ve değişen ilgi merkeziyle bugüne kadarkilerden çok farklı bir seçimin kapısındayız.