Hızlı tren Bilecik’te heyelana takıldı Mezitler’de yol arıyor

Tarih 12 Aralık 2012… Hızlı treninin Bursa İstasyonu için Balat’ta temel atılmasıyla Bursa-Yenişehir etabı çalışmalarının başlamış olduğu, Yenişehir-Bilecik etabı için de proje çalışmalarının sürdüğü açıklaması yapılmıştı.
Gelin görün ki…
Bursa’nın özlemle beklediği hızlı tren inşaatı kaplumbağadan daha ağır ilerliyor. Hatta, inşaatın durduğu bile söylenebilir.
Çünkü…
Bursa-Yenişehir etabı için yapılan ihalenin ödeneği ne yazık sürpriz sorunların çıktığı tüneller ve değiştirilen güzergah nedeniyle bitti.
O nedenle…
Balat’ta, Mudanya Yolu kenarında yükselen viyadük ayakları ile çevre yolu kenarındaki tünellerin dışında tren hattı görüntüsü henüz yok.
Yenişehir-Bilecik etabı ise aradan iki yıl geçmesine karşın belirsiz.
Bunu…
Çalışma yapılmadığı şeklinde yorumlamak doğru olmaz. TCDD ciddi şekilde güzergah arayışı içinde. Fakat kriterlere uygun, hızlı trenin titreşim ve baskısını taşıyabilecek zemin bulunamadığı için son karar verilemiyor.
Dahası…
Üzerinde çalışılan zemlinler heyelan bölgesi çıkıyor. Öyle olunca, Bursa’dan gelen hızlı trenin Ankara-İstanbul hattına nereden bağlanacağı belirlenemiyor.
Nitekim…
Arşivimizi açıp, Bilecik hattında güzergah değişiklikleriyle ilgili yazdıklarımızı kontrol ederken bile başımız döndü.
Bağlantı yeri olarak önce Mekece düşünüldü. Sonra Osmaneli öne çıktı. Burada sorun yaşanacağı anlaşılınca Bilecik üzerinde duruldu. Bir ara Vezirhan gündeme geldi, ama sonra yeniden Osmaneli’ye dönüldü. Tam “artık kesinleşti” denileceği sırada Bilecik’in daha uygun olduğu kararı verildi.
Son olarak…
TCDD adına projeyi hazırlayan uzman ekip, temmuz ayındaki çalışmasında Osmaneli yakınlarında bir yer üzerinde durdu.
Gelin görün ki…
Bu bağlantı noktasına ulaşılacak güzergah da hızlı treni taşımaya elverişli bulunmadığı için yine karar alınamadı.
Gelinen noktada…
Ankara’dan gelen haberlere bakılırsa, TCDD teknik kadroları heyelan nedeniyle takılıp kaldıkları Bilecik yerine yeni bir güzergah üzerinde duruyorlar.
Şimdilerde…
Yenişehir’den sonra, Anadolu Otoyolu’nun da güzergahına paralel şekilde İnegöl Organize Sanayi Bölgesi arkasından geçecek hızlı trenin zemini çok sağlam bulunan Mezitler’i aşıp Bozüyük’ten Ankara-İstanbul hattına bağlanması için ön çalışma yapılıyor.
Ancak…
Konuştuğumuz bir yetkili özellikle şu noktayı vurguladı:
“Güzergahla ilgili her olasılığı değerlendiriyoruz. Yenişehir-İnegöl-Mezitler-Bozüyük bağlantısı da bunlardan biri. Henüz proje aşamasında değil, ama düşünce anlamında tartışıyoruz.”