1986 yılıydı… Yalova Yolu ile Demirtaş arasındaki bölgede 20’ye yakın fabrika kurulmuş, çalışıyordu. İktidarda başbakan olarak rahmetli Turgut Özal vardı.
O da ihracatı çok önemsediği için yeni fabrikalar kurulmasını önemsiyor ve destekliyor, hatta açılışlarını yapmaya geliyordu.
İşte…
Sanayileşmenin adeta dolu dizgin gittiği o yıl, Demirtaş’ta kendi tercihleriyle kurulmuş 20’ye yakın fabrikayı bir araya getirmek ve organize sanayi bölgesi kurmak üzere harekete geçildi.
Bursa’da yalnızca Yalakçayır’daki, yani Mudanya Yolu’ndaki Bursa Organiza Sanayi Bölgesi vardı. OSB’ler yasası olmadığı için, yenisinin nasıl kurulacağını da kimse bilmiyordu.
Demirtaş’taki sanayiciler 1986 yılında harekete geçerken, önce bölgenin adını Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi olarak belirlediler. Bölgenin kısa adının DOSAB olmasına karar verdiler.
Sonra da…
Amaca ulaşmak için iki ayrı yapı oluşturdular. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti Başkanlığı görevini Emekli Vali Mustafa Karaer üstlendi. Mustafa Barutçuoğlu da sanayicileri temsil eden DOSABSİAD Başkanı oldu.
4 yıllık zorlu mücadelenin ardından, Ekim 1990’da Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi 400 hektar alanda, üstelik ilk kez bir Ticaret ve Sanayi Odası olmadan kuruldu.
Bizler de gazeteci olarak sürece tanıklık ettik.
Dün…
DOSABSİAD’ın kurucu başkan Mustafa Barutçuoğlu ile Demirtaş’taki son durumu, yani termik santral konusunu konuştuk.
Önce şunu anımsattı:
“Biz Demirtaş OSB’nin kurulması için mücadele verirken kamuoyundan çok tepki gördük. Ovanın elden gittiği söylendi. O gün ‘Çevreye, kültüre, insana saygılıyız. Amacımız yok etmek değil, bölgeyi ıslah etmek. Çevreyi kesinlikle kirletmeyeceğiz’ diye söz verdik.”
Ardından…
Bugünkü tartışmalara gelip “Şimdi Demirtaş OSB’de boyahaneler var. Onların buhar ihtiyaçlarının karşılanması düşünülüyor. Elektrik üretimi de düşünülüyor” dedi.
Şöyle devam etti:
“Benim düşüncem şu: OSB’lerin ihtiyacı olan elektriğin ucuza mal edilebilmesi için herhangi bir kömür havzasında termik santral kurulabilir. DOSABSİAD Kurucu Başkanı olarak ben böyle bir girişimi desteklerim.”
Şunu ekledi:
“Örneğin, Bursa’da kömür havzaları var. Oralarda sanayicinin ihtiyacını karşılamak üzere santral kurulabilir.”
Net olarak şunu söyledi:
“Kömür havzası olmayan yere, sırf buhar üretmek için termik santral yapılmasını doğru bulmuyorum. Demirtaş’ta termik santral olmaz.”
Şunu özellikle vurguladı:
“Demirtaş OSB’yi kurarken çevreye, insana, kültüre saygılı olacağımıza söz verdik. Bu yapılan o gün verdiğimiz sözle örtüşmüyor.”
Bir de sitemi var:
“Böyle bir projeye başlarken bizlerin de görüşleri alınmalıydı. Bana hiç kimse görüşümü sormadı.”