Askıya çıktığında ilgi görmeyen seçmen listeleri sıkıntı olmasın!

Şu bir gerçek ki… Bazı konularda toplumsal zafiyet gösteriyoruz. Daha doğrusu, zamanında yapılacak bazı işlere karşı ilgisiz kalıyor, hatta vurdumduymaz davranıyoruz.
Örneğin…
Her seçim döneminde yaşanan bir sorun var. Seçmen listeleri hazırlandıktan sonra muhtarlıklarda askıya çıkarılıyor. Bunun amacı belli. Seçmenler muhtarlık binalarına giderek listelerde olup olmadıklarını kontrol edecekler.
Nitekim…
Yüksek Seçim Kurulu’nun aylar öncesinden açıkladığı takvim gereği, İlçe Seçim Kurulları tarafından güncellemeleri yapılarak oluşturulan sandık seçmen listeleri geçtiğimiz ay 10 Ocak’ta askıya çıktı, 23 Ocak’ta da indi.
Listelere bakıp adı ve adresinin doğru olarak yer aldığını görenler rahatladı, adını bulamayanlar ya da kendi adresinde başka seçmen kayıtlarına rastlayanlar gidip itiraz ettiler ve listenin düzeltilmesini sağladılar.
Son olarak…
Son güncellemelerin yanı sıra ve adres değişiklikleri işlenen seçmen listeleri 7 Şubat’ta kesinleşti.
Ne var ki…
Pek çok kişi vatandaşlık görevi olmasına karşın pek çok kişi bu süre içinde muhtarlıklara gidip listeleri incelemedi. Bazıları da “Yıllardır aynı adresteyim, nasıl olsa listede yer almışımdır” umursamazlığı gösterdi.
Bu şekilde davrananların durumları ne yazık ki şansa kaldı. Seçim sabahı, her zaman oy kullandıkları okula gittiklerinde sürprizle karşılaşabilirler.
Çünkü…
Geçmiş yıllarda seçim günü adının listede olmadığını fark edip tepki gösteren seçmenler anımsıyoruz.
İlginç olan şu:
Zamanında listeleri incelemeyenler, seçim günü oy kullanamayacaklarını anlayınca işin içinde kasıt bile arıyorlar.
Hatta…
Geçmiş yıllarda görüldüğü gibi, yıllardır oturduğu eve yanlışlıkla kaydedilmiş başka seçmenlerle bile karşılayabiliyorlar.
O bakımdan…
Seçmen listelerini kontrol etmeyenlerin seçim sabahı kötü sürprize hazır olmaları gerekiyor.