Siyasi partiler belediye başkan adaylarını hemen hemen belirlediler. Daha doğrusu, başta CHP ve MHP olmak üzere bazı partiler bir-iki ilçe dışında adaylarını açıkladılar.
Adaylarını henüz açıklamayan parti olarak AK Parti kaldı. Bir yandan da gözler belediye meclislerine çevrildi.
Çünkü…
Partilerin tümünde meclis üyeliği için adaylık başvuruları devam ediyor.
Bu noktada…
Gazetede ziyaretimize gelen bazı meclis adaylarıyla sohbet ederken ilçelerin meclis üyesi sayıları ile ilgili kafa karışıklığı olduğunu fark ettik.
O nedenle…
Öncelikle şunu söylemek gerekiyor: Her ilçenin belediye meclisi sandalye sayısı, ilçenin nüfusuna göre belirleniyor. Daha doğrusu, belli nüfus aralıkları ile sınıflandırılan meclis yapısı söz konusu.
Hangi ilçenin hangi nüfus bandında olduğu ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki Mernis adı verilen sistemin her yıl sonu ortaya çıkardığı nüfus kayıtlarına göre belirleniyor.
Nüfustaki son durum da henüz açıklanmadığı için ilçe nüfusları ve buna bağlı kaç meclis üyesi seçileceğine dair henüz kesinleşmiş bir durum yok.
Fakat…
Gruplandırmalar belli.
Örneğin…
Nüfusu 10 bine kadar olan ilçeler 9 meclis üyesi seçecekler. Nüfusu 10 bin ile 20 bin arasında olan ilçelerin meclisleri 11 sandalyeli olacak.
20 bin ile 50 bin arasında nüfusa sahip olan ilçelerde ise 15 meclis üyesi seçilecek. Nüfusun 50 bin ile 100 bin arasında olduğu ilçelerde bu rakam 25 üye olarak belirlenmiş durumda.
Nüfusu 100 bin ile 250 bin arasında olan ilçelerde belediye meclisi 31 üyeye yükseliyor. 250 bin 500 bin nüfusa sahip ilçelerde ise 37 kişilik belediye meclisleri var.
500 bin ile 1 milyon arasındaki nüfusun yaşadığı ilçelerin meclisleri 45 üyeden oluşacak. Nüfusun 1 milyonun üstüne çıktığı ilçelerde ise 55 üyeli belediye meclisi seçimi yapılacak.
–Hangi ilçe, kaç meclis üyesi seçecek?–
2012 yılında açıklanan son nüfus verilerine göre Bursa’da ilçelerin belediye meclis tabloları şöyle oluşacak:
Büyükorhan 11 üye, Gemlik 31 üye, Gürsu 25 üye, Harmancık 9 üye, İnegöl 31 üye, İznik 15 üye, Karacabey 25 üye, Keles 11 üye, Kestel 15 üye, Mudanya 25 üye, Mustafakemalpaşa 25 üye, Nilüfer 37 üye, Orhaneli 15 üye, Orhangazi 25 üye, Osmangazi 45 üye, Yenişehir 25 üye, Yıldırım 45 üye.
Bu arada, Kestel’in nüfusunun 50 bini aşması için yapılan kampanyanın sonucu kayıtlarda henüz gözükmüyor. Eğer nüfus 50 bini aşmışsa Kestel de 25 meclis üyesi seçecek.
