Sanayide “yalın üretim” için önce “yalın düşünce” öğrenilmeli

Günümüzde dünya kocaman bir köy haline geldi. İletişim de, ulaşım da artık çok kolay. Bir anlamda dünya parmaklarımızın ucunda dönüyor.
Mesafelerin ortadan kalktığı, bilgiye ulaşmanın ve haberleşmenin kolaylaştığı günümüzde, küresel rekabet de daha acımasız hale geldi.
O bakımdan…
Dünyayla rekabet edebilmek için; teknoloji yenilemek ve çalışanlara kalite eğitimi vermek kadar, zaman içinde işletmenin yükü haline gelen gereksizlerden kurtulmak ve üretimi doğru planlamak da önemli.
İşte…
Son yıllarda karşımıza çıkan yalın üretim bunu hedefliyor. İşletmelerde hem maliyeti arttıracak, hem de gereksiz alan kaplayacak uygulamalardan kurtulmayı öğretiyor. Sermayenin hapsedildiği stokların yerine stoksuz üretimi gösteriyor.
Başaranlar dünyayla rekabette öne çıkıp yol da alıyorlar.
Yalın Enstitüsü Derneği Başkanı Yalçın İpbüken, pazartesi günü başlayacak 6. Yalın Zirve’yi tanıtırken, üretimde yalın anlayışı geliştirenlere örnek olarak Yeşim Tekstil’i gösterdi.
Ama…
Yıllar önce Tofaş’ın kurucu kadrosunda yer almak için Bursa’ya gelen, Bursa kamuoyunun basketbol ve güreşte uluslararası başarılara imza atmasını sağlayan Tofaş Kulübü Başkanı olarak tanıdığı Yalçın İpbüken’in bilgi ve deneyimlerini paylaşırken işaret ettiği yalın üretim anlayışında çok önemli bir ayrıntı daha var.
Dostumuz, meslektaşımız ve Yalın Enstitü Derneği Bursa Temsilcisi Murat Kuter’le birlikte düzenlediği basın toplantısında İpbüken’in anlatımlarından şunu çıkardık:
Yalın üretim için öncelikle yalın düşünce gerekiyor. Bu da işletmenin en tepesi olan patron kademesinden başlıyor.