Geride bıraktığımız haftanın gelişmeleri arasına sıkışıp kalan bir haber vardı.
Haberde…
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ndeki Sosyal ve Sağlık İşleri Komisyonu’nda alınan ve “sünneti ilkellik görüp kısıtlayan” karar duyuruluyordu.
Dahası…
Kabul edilen raporda, “Çocukların obje olmadığı, sünnet nedeniyle zihinsel ve fiziksel şiddete maruz kaldıkları” ifadeleri yer alıyordu.
O toplantıya…
Türkiye’yi temsilen AK Parti Bursa Milletvekili Tülin Erkal Kara da katıldı. Gerçi kendi komisyonu değil, ama Türkiye’den giden parlamenterler katılamadığı için raporun gündeme geldiği toplantıda Kara da bulunuyordu.
Dün…
Yaşananları Kara ile konuştuk. Önce, raporu komisyon gündemine taşıyan Alman Sosyalist Parti Milletvekili Marlene Rupprecht hakkında şunu söyledi:
“Almanya’da yapılan seçimde milletvekili seçilemedi. O komisyona da son kez katılmıştı ama raportör olarak bulunuyordu. Son toplantısına da sünnetle ilgili hazırladığı raporu getirip geçmesini sağladı.”
Raporla ilgili ilk yorumu şu:
“Bir kere, hiç araştırmadan ve tamamen yanlış bilgilerle hazırlanmış. Fakat Avrupalı parlamenterlere bunu anlatamadık.”
Şunu vurguladı:
“Afrika’dan gelen bazı eylemciler kadınlara sünneti anlatmışlardı. Raporda bu etkili olmuş. Söz alıp konuştum ve ikisinin farklı olduğunu söyledim. Kadına sünnetin ilkellik olduğunu, buna bizim de karşı olduğumuzu söyledim. Ama Afrikalı kadınlar konusu raporun geçmesinde etkili oldu.”
Yaklaşımı şu:
“Sünnet konusu Müslümanları ve Yahudileri ilgilendiriyor. Bildiğim kadarıyla İsrail bu rapora hemen itiraz etti.”
Düşüncesi ise şu:
“Yurt dışından yeni döndüm. Hafta içinde Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu ile görüşeceğim. Mutlaka onlar da harekete geçmişlerdir. Ben de bu konuya Türkiye’nin duyarlılık göstermesini isteyeceğim.”
Şunu da ekledi:
“Aslında kamuoyunun da konuyu önemseyip tepki göstermesinde yarar var.”
