Biz de, kısa adı Nosab olan Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Yalçın Aras ile sohbet ederken öğrendik…
Bursa’nın en genç ve en dinamik organize sanayi bölgesi olan Nosab’da şu sıralar Türkiye’de ilk kez uygulanan bir proje çalışmaları yürütülüyor.
Nosab’ın kurucu başkanlığını da üstlendiği için bölgenin tüm gelişim sürecini en yakından yaşayan kişi olan Yalçın Aras, projenin adının Yeşil Cadde olduğunu söyledi.
Doğrusu istenirse…
Bir sanayi bölgesinde yeşil cadde ifadesini duyunca aklımıza hemen çevreci bir proje olabileceği geldi.
Ne var ki…
Türkiye’de ilk kez Bursa’da ve Nosab’da uygulanan proje çevre amaçlı değil; sanayide ürün ve üretim geliştirmeyle araştırma hedefli eğitim çalışmasıymış.
Aras projeyi şöyle özetledi:
“Yeşil Cadde projesi kapsamındaki eğitim ve çalışmalar tamamlandığında, fabrikalar aynı zamanda birer Ar-Ge merkezi haline gelecek.”
Başlangıç noktasını şöyle açıkladı:
“Proje teklifi bize Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Genel Müdürü Prof. Dr. Zeynep Kahveci’den geldi. Üniversite-sanayi işbirliğini hedefleyen bir çalışma bu.”
İşleyiş hakkında da bilgi verdi:
“Nosab’da faaliyet gösteren ve Nilsiad üyesi olan 10 gönüllü firmayla çalışmalara başladık. Prof. Dr. Kahveci ve ekibi ücret talep etmeksizin firmalara eğitim veriyorlar. Firma analizleri, mevcut durum, beklentiler ve hedefler belirleniyor.”
Sonraki aşama şu:
“Analizlerin yapılıp raporların hazırlanmasından sonra firmalarla gizlilik sözleşmesi yapılacak ve böylece her firmanın özel bilgileri başka bir firmanın eline geçmeyecek. Firma ile üniversite ortak projeler hazırlamanın yanında Ar-Ge desteği sağlanacak.”
Eğitim kapsamında firmanın ürettiği ürünlerin patent ve telif haklarıyla üretimde dayanıklılık ve yalıtım gibi kritik konular da var.
U.Ü. Teknoloji Transfer Ofisi’nin proje kapsamında görev alacak ekibinde Makina, İktisat, Kimya, Tarım gibi fakültelerden öğretim üyeleri yer alıyor.
Sanayiciye teknoloji ve bilgi transferi sağlayacak çalışmanın ilk aşaması, Nosab Başkanı Yalçın Aras’ın firması olan Gökçelik’ten başladı.
Bu projenin Bursa’dan Türkiye’ye yayılması bekleniyor.
