Heykel’e çıkar gibi Uludağ’a çıkılmasını sağlayacak Bursa’nın yeni teleferiği İtalya’da testten geçti

Heykel’e çıkar gibi Uludağ’a çıkılmasını sağlayacak Bursa’nın yeni teleferiği İtalya’da testten geçti

 

 

 

 

İlki… Türkiye’nin ilk teleferiği olarak 1958 yılında yapımına başlandı ve 1963 yılında açıldı. Kırmızı vagonlarıyla 50 yıl Bursa’nın sembolleri arasında yer aldı, Bursa’dan gönderilen kartpostalları süsledi,
Geride bıraktığımız nisan ayında ekonomik ömrünü tamamladığı için söküldü.
Şimdi…
Eski teleferiğe göre önemli farklara sahip yeni teleferik hattı yapılıyor. 9 kilometrelik yeni hat, Bursa teleferiğini dünyanın en uzun sabit teleferik hatları arasında ilk üçe sokuyor.
Bir kere…
Yeni teleferikle, Teferrüç’teki ana istasyondan Uludağ Oteller Bölgesi’ne kadar 30 dakikada çıkılabilecek.
Yani…
Kentin herhangi bir noktasından Heykel’e çıkar gibi Uludağ’a çıkılacak ve böylece Uludağ şehir içi gibi bir konum kazanacak.
İkincisi…
Eski teleferik 30’ar kişilik iki vagonla yolcu taşıyordu. Yeni sistemde 8’er kişilik gondol tipi kabinler var. Hat üzerindeki 175 kabinle saatte 800 kişi taşıma kapasitesine sahip.
Kısacası…
Hem sistem, hem görünüm olarak çok daha modern ölçülerdeki yeni teleferik hattının montajı şu sıralarda yamaçlardan başlamak üzere güzergâhta sürüyor.
Hatta…
Geçtiğimiz hafta gazetelere ve televizyonlara yansıyan görüntülerde, karadan ulaşılamayan bazı noktalara malzemelerin helikopterle taşındığını, montajın da helikopterle yapıldığını öğrendik.
Teleferik hattındaki direk montajlarını HeliSwiss adlı İsviçre firması yapıyor.
İşte…
Yolcu taşımak için artık son aşamaya gelindiğini bildiğimiz Bursa’nın yeni teleferiği ile ilgili olarak hafta içinde önemli bir gelişme yaşandı.
Daha doğrusu…
Bursa’nın teleferiği, Bursa’ya gelmeden önce üretildiği fabrikada, yani İtalya’daki Leitner fabrikasında test edildi. Kabinler, bağlantı sistemleri, taşıyıcılar testten geçirildi.
Test aşamasında da Bursa’dan bir kişi vardı: Levent Özen.
Son yıllarda Bursaray’dan hızlı trenlere, Türkiye’deki yatırımlardan Libya’daki uluslararası projelere kadar raylı sistemler ve teleferik sistemleri ile ilgili önemli projelerde danışmanlık yapan Levent Özen bu kentin yetiştirdiği genç bir uzman, tam bir elektronik dehası.
Yanı sıra…
Raylı sistemlere yönelik Rayhaber adıyla dergisi ve internet sitesi var. Aynı şekilde teleferik sistemlerine yönelik TeleferikHaber dergisi ve internet sitesinin de sahibi. Dergilerin ikisi de Türkçe ve İngilizce olarak yayın yapıyor.
Nitekim…
Bursa’nın yeni teleferiğini üreten Leitner firmasının, teleferik vagonlarının test işlemine Levent Özen’i davet etmesi de bu konulardaki yetkinliğini gösteriyor.
Dönüşünde…
İzlenimlerini sorduğumuzda “her şeyin çok etkileyici” olduğunu söyledi. “İtalya ve Avusturya’da imalat aşamalarında yeni teleferiği inceleme fırsatım oldu” diyen Özen, yeni teleferiğin yapılan testlerin tümünden başarıyla çıktığını anlattı.
Özen’i heyecanlandıran görüntülerden biri de, üretimi tamamlanan parçaların montaj için Bursa’ya getirecek tırlara yüklenmesi aşaması olmuş.

Malzemeler Bursa’ya geliyor

Teleferik ve raylı sistemlerde uzman olan Levent Özen, hafta içinde Leitner firmasının davetlisi olarak İtalya ve Avusturya’daki tesislerde üretilen yeni teleferiğin test işlemlerine katıldı.
Özen’in inceleme yaptığı sırada, Bursa’nın yeni teleferiği olarak üretilen malzemeler de montaj için Bursa’ya getirilmek üzere Ekol taşımacılığın tırlarına yükleniyordu.

Teleferik için 4 modern istasyon

Bursa’nın yeni teleferiği için ikisi ana istasyon olmak üzere 4 istasyon planlandı. Oteller Bölgesi’ne yeni istasyon yapılırken, ikinci ana istasyon olarak Teferrüç istasyonunda içinde oteli ve restoranları olan modern bir bina yapılacak.
Mevcut sistemdeki Kadıyayla ve Sarıalan istasyonları da yeni sistemle birlikte modern yapılar olarak yeniden inşa edilecek.