Bursaray’la hızlı tren Balat’ta buluşacak, hedef Mudanya…

Aslında… Büyükşehir Belediyesi’nin planlamasında, ulaşım entegrasyonu için Terminal yakınlarındaki Dereçavuş öngörülüyordu.
Dahası…
Karayolu taşımacılığının merkez istasyonu olan Terminal ile ulusal hattı oluşturan demiryolu istasyonu arasında ise VAL adı verilen sürücüsüz metro araçlarıyla ulaşım bağlantısı kurulacaktı.
Kent içi raylı sistemin, yani Bursaray ya da tramvay hattının Terminal’e bağlanmasıyla da raylı entegrasyon bütünleşecekti.
Ne var ki…
Büyükşehir’in bugünkü planlarında yüksek değerli konut bölgesi olarak yer alan Balat, 25 yıl önce hazırlanan Bandırma-Bursa-Ayazma/Bilecik tren hattındaki Bursa İstasyonu olarak yer alıyor.
İşte…
Bölgedeki yerleşim ve yaşam anlayışı değişimine karşın Demiryolları 25 yıl önce arazilerin boş olduğu dönemde yapılan plana göre Bursa İstasyonu’nun Balat’ta olmasında ısrar etti, tüm önerilere kulaklarını tıkadı.
Sonuçta da…
Balat’ta hızlı trenin Bursa İstasyonu temeli geçen yılın sonunda yapılan büyük bir törenle atıldı.
Bu da…
Ulaşım entegrasyonu, en azından raylı sistemlerin buluşma noktası için Büyükşehir Belediyesi’ni yeni bir planlama yapmaya zorladı.
Nitekim…
Bursaray’ın yatırımcısı ve işletmecisi olan belediye kuruluşu Burulaş yeni duruma göre çalışmalarına başladı.
İlk etapta…
Emek’te sona eren Bursaray hattının Balat’a kadar uzatılarak hızlı trenle buluşması hedefleniyor. Burulaş’ın başlattığı fizibilite çalışmalarına göre ise Emek İstasyonu’ndan sonra Bursaray iki yeni istasyonla Balat’a ulaşacak.
Hatta…
Fizibilitenin hızlı bir çalışmayla tamamlanması ve kredinin bulunması halinde bu dönem inşaatına başlanması hedefleniyor.
Sonrasında ise…
Burulaş’ın hedefinde daha değişik bir raylı sistem bağlantısıyla Mudanya var. Bu bağlantı Bursaray olmayacak, ama bu sisteme yakın bir raylı sistem olarak hafif tren türünde yolcu treni hattıyla Mudanya’ya ulaşılması gündemde.
Adının Mudanya Treni olması düşünülen yeni sistemin istasyonlarından biri Mudanya İskelesi’nde, diğeri ise Bademli Kavşağı’nda olacak.
Böylece…
Budo ve İdo’nun denizden açtığı İstanbul kapısından gelecek yolcular kente Bademli Kavşağı’ndaki aktarma istasyonundan raylı sistemle ulaşabilecekler.
Bu arada…
Mudanya treni projesinin bu döneme yetişecek bir proje olmadığını da vurgulamak gerekiyor.